Codul Fiscal: Modificările ar putea crește prețurile pentru serviciile din turism

Mediul de afaceri critică dur proiectul de ordonanță de urgență, care propune majorarea unor taxe în decursul acestui an și a altora din 2023. Guvernul a susținut anterior că nu vor fi introduse sau majorate taxele în acest an.

Taxele care intră în vigoare de la 1 august

– Creșterea accizelor la țigări de la 563,97 lei/1.000 țigarete la 594,97 lei/1.000 țigarete, echivalent cu aproximativ 60 de bani pe pachet

– Creșterea accizelor la alcool

– Se elimină impozitul specific din turism, care va fi înlocuit cu impozitul de 1% pe cifra de afaceri

– Contractele part-time vor fi impozitate la nivelul salariului minim

– Scade plafonul scutirii de impozit pentru cei din construcții, agricultură și industrie alimentară de la 30.000 la 10.000 de lei

– Câștigurile din jocuri de noroc vor fi taxate în trepte, între 10% și 40%.
Scumpiri în turism

Alin Burcea, proprietarul agenției de turism Paralela 45 și vicepreședinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), spune că noile taxe vor fi automat transmise în facturile consumatorilor.

Orice creștere este proastă, totul e scump în România. Produsul turistic s-a scumpit cu 20% în pandemie, România era scumpă și se va face și mai scumpă. Se va vedea în facturile consumatorilor.
Alin Burcea:

Acesta spune că în acest an mai puțini turiști au mers pe litoralul românesc, din cauza prețurilor mari.

„Deja vedem o scădere pe litoral, abia la la finalul sezonului estimez că vom ajunge la 80-85% din cât a fost anul trecut. Totul din cauza prețurilor”, a spus Burcea.

„Vreau să cred că este doar o glumă proastă. E catastrofal, e împotriva tuturor discuțiilor avute până acum”, a declarat Dragoș Anastasiu – proprietarul Eurolines România și fost președinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România).

Anastasiu este implicat și în industria hotelieră – deține un resort de patru stele în Delta Dunării, Green Village.

Acesta reclamă eliminarea impozitului specific din turism, care va fi înlocuit de la 1 august de o impozitare de 1% pe cifra de afaceri.

„Codul Fiscal nu se poate schimba de azi pe mâine. Eu nu cred că va fi așa. Premierul a promis că nu se cresc taxe în acest an. Dacă va fi așa înseamnă că orice bază de încredere se distruge”, spune acesta.

Omul de afaceri spune că înlocuirea impozitului specific din turism cu o taxă pe cifra de afaceri echivalează cu o taxă de solidaritate impusă companiilor.

„Acest tip de impozit forfetar are sens la companii mici și atunci când statul e incapabil să facă colectarea”, arată acesta.

Sursa: libertatea.ro