Faleză de promenadă pe Jiu și zonă de picnic într-un fost perimetru minier, două proiecte de regenerare urbană, implementate cu succes la Uricani

Două importante proiecte de regenerare urbană implementate de autoritățile locale din orașul Uricani, cu fonduri europene, în cadrul sesiunii de finanțare dedicate acestui tip de investiții, au fost finalizate și se află acum în etapa ultimelor retușări necesare înainte de a fi recepționate. Este vorba despre proiectele prin care edilii din Uricani au reușit să transforme radical și să dea o utilitate unor perimetre abandonate, care afectau imaginea orașului și puneau în pericol chiar siguranța oamenilor.

Aproape 14 milioane de lei a avut la dispoziție Primăria Lupeni pentru implementarea celor două proiecte de regenerare urbană, bani cu care faleza Jiului de Vest, pe distanța cuprinsă între cele două poduri din zona centrală a localității, respectiv perimetrul sediului administrativ al fostei Mine de la Valea de Brazi s-au transformat în mod radical, devenind două zone de interes pentru cetățeni și pentru turiști. ”Ideea acestor proiecte este una foarte veche. La Valea de Brazi, spre exemplu, am avut în vedere inițial să păstrăm vechea clădire a minei și să o dăm unui investitor italian care era interesat să investească aici. La vremea respectivă nu ne-am bucurat însă de un vot pozitiv din partea consilierilor locali și, cum nu aveam o majoritate, proiectul respectiv a picat iar clădirea fostei mine, s-a ruinat și ea. Evident am căutat alte soluții și, din fericire a apărut acest program pentru regenerare urbană pe fonduri europene, care ne-a permis să găsim soluția pentru a demola fosta clădire, de a ecologiza zona și de a o transforma într-o zonă de picnic așa cum nu mai există alta în regiune. În curând vom da în folosință această zonă de picnic de la Valea de Brazi, unde intenționăm să mai amenajăm, cu fonduri de la bugetul local, și un loc de joacă pentru copii. Așa s-a întâmplat și cu celălalt proiect pe regenerare urbană pentru care am accesat bani europeni, bani cu care am transformat faleza din dreapta Jiului, de lângă blocurile de pe Aleea Muncii, o zonă care era plină de gunoaie și bălării într-una din cele mai frumoase zone de promenadă din Valea Jiului”, explică Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.

În ceea ce privește regenerarea falezei Jiului, proiectul implementat de Primăria Uricani a beneficiat de 11 milioane de lei din bani europeni, bani cu care au fost create zone pentru promenadă și odihnă, trasee pentru biciclete și alte activități sportive (terenuri de volei, badminton, mese de șah), zone pentru picnic, dar și un loc de joacă cu mobilier specific. În plus, întreaga zonă a fost înfrumusețată cu o vegetație cu arbori și arbuști, cu flori și gazon, care se îmbină frumos cu mobilierul stradal ce completează zona de promenadă. Potrivit prevederilor din proiectul care urmează să fie finalizat în scurt timp, această zonă va deveni nu doar una de plimbare, ci și un spațiu pentru activități socio-culturale, pentru că amfiteatrul cu gardene poate găzdui proiecții de film, concerte, spectacole in aer liber, ateliere de creatie, expozitii si alte manifestări similare.

La zona de picnic de la fosta mină Valea de Brazi, investițiile realizate au făcut posibilă amenajarea unei suprafețe de peste 1300 mp, cu zonă verde, iar în zonă au fost montate foișoare cu bănci, masă și grătare. Acestora li se adaugă aproape 1.000 mp de străzi și 150 mp de trotuare modernizate.

Iar edilii din Uricani sunt deciși să găsească soluții similare de finanțare, poate pe noi programe de regenerare urbană sau pe alte tipuri de programe prin care pot fi atrase surse financiare nerambursabile, pentru a da o utilitate și altor zone frumoase de pe raza orașului Uricani, care au fost afectate de activitățile miniere din secolul trecut. ”Orașul Uricani este o stațiune turistică ce se află la poarta de intrare în Parcul Național Retezat. Deja vedem că interesul turiștilor pentru zona noastră este tot mai mare și a apărut nevoia amenajării unor locuri pentru campare, dotat corespunzător astfel încât turiștii care merg în Retezat să-și poată stabili ”tabăra de bază” la Câmpu lui Neag, spre exemplu. Avem în acest sens, pregătit un proiect mare prin care ne propune să amenajăm la Poiana Mare de la Câmpu lui Neag un astfel de camping, unde să avem apă, canalizare, acces la energie electrică prin panouri fotovoltaice, terenuri de sport, terenuri de joacă pentru copii, etc. Căutăm încă soluții pentru a pune în practică și acest proiect, în timp ce studiem și o serie de alte idei pe  care le avem pentru a accesa bani europeni prin care să facem investiții cu efecte pozitive în viața oamenilor și pentru dezvoltarea comunității noastre locale”, a mai declarat primarul Dănuț Buhăescu.