La Măgura Uroiului (Simeria) începe Festivalul DacFest „Sub Semnul Lupului”, ediția a XII-a

”La puțin timp după căderea Germisarei, romanii încearcă să organizeze noile teritorii cucerite în Dacia. Sunt aduși coloniști din întreg imperiul și se pun bazele primelor comunități romane din spațiul Carpato-Danubiano-Pontic. Armata romană este foarte prezentă în viața noii provincii. O parte dintre daci încearcă să se integreze în noua orânduire. O parte dintre războinicii lui Decebal s-au refugiat însă în munți și organizează rezistența. Sarmații din vecinătatea Daciei sunt nemulțumiți de consecințele războiului. Ei doresc prăzi mai multe, teritorii pentru păstoritul turmelor și cale de trecere liberă prin Dacia. Între timp, undeva în munți, se pun bazele unei revolte barbare…”

Pe scurt, aceasta este povestea spusă de reprezentanții Asociației Terra Dacica Aeterna, a cărei continuare o puteți descoperi participând la cel mai mare festival de reenacting istoric din România, care se deschide oficial vineri, 15 iulie 2022, la Simeria (ceremonia de deschidere fiind organizată printr-o uriașă paradă a participanților, îmbrăcați în costumele antice specifice dacilor și romanilor, cu începere de la ora 21,30 în centrul orașului, pe bulevardul dintre Parcul Dendrologic și Centrul de Afaceri) și va continua, în zilele de 16 și 17 iulie 2022, la Măgura Uroiului.

Nu mai puțin de 300 de actori reprezentând 11 trupe de reenacting din întreaga țară vor da viață unui festival care a ajuns în fața ediției cu numărul 12, festival la care participarea publicului este 100% gratuită. Pe lângă Terra Dacica Aeterna, partenerul principal în organizarea festivalului, anul acesta la festivalul de la Simeria vin trupe de daci, romani și sarmați din Cluj-Napoca, București, Alba Iulia, Baia Mare, Pitești, Zalău, dar și din Italia, Bulgaria, Anglia și Polonia.

Festivalul FacFest ”Sub semnul lupului” este un eveniment organizat de Copnsiliul județean Hunedoara, din Direcția Județeană de Administrare Monument și Promovare Turistică a județului Hunedoara, Primăria Simeria, Centrul Cultural și de Creație al Orașului Simeria și Asociația Terra Dacica Aeterna din Alba Iulia.

”Festivalul DacFest „Sub Semnul Lupului”, ediția a XII-a, este deja un eveniment recunoscut la nivel național și chiar internațional, fiind deosebit de apreciat și constituind un reper istoric și cultural-artistic pe harta turistică a județului Hunedoara. Reenactori din țară, care redau cu fidelitate ritualurile, ocupațiile cotidiene și tehnicile de luptă ale dacilor, romanilor și sarmaților, dar și invitați din străinătate, vor fi prezenți pentru trei zile în județul Hunedoara. Deschiderea oficială a festivalului are loc mâine seară, la Simeria, de la ora 21.30, cu parada costumelor antice. Sâmbătă și duminică, toate activitățile legate de festival se vor desfășura în tabăra ridicată pe platoul de la Măgura Uroiului, unde vă așteptăm în număr cât mai mare”, a declarat Radu Barb, director al DGAMPT Hunedoara.

Regăsiți Programul complet al evenimentului în afișul alăturat.