”Opera Nights”, un festival artistic de excepție, care aduce capodopere ale muzicii clasice în spații istorice și culturale din Deva, Hunedoara și Petroșani

Județul Hunedoara devine, la finalul acestei luni, în zilele de 28, 29,30 și 31 iulie 2022, o veritabilă capitală a muzicii clasice. În cele patru zile de spectacol, trei dintre capodoperele muzicii de operă  vor fi prezentate la Petroșani, Hunedoara și Deva, în locații speciale, oferind astfel posibilitatea tuturor iubitorilor de operă să asiste la aceste veritabil regal artistic.

În cadrul evenimentului, publicul va avea ocazia să reîntâlnească nume de referință din muzica clasică și de operă din țară și străinătate. Ansamblul orchestră-balet-cor al Teatrului Național de Operă și Balet “Oleg Danovski” din Constanța, condus de dirijori din Tokyo, București și Constanța va acompania soliștii din Tokyo, București, Brașov și Constanța, iar director artistic al festivalului este renumita soprană Daniela Vlădescu.

Anul acesta, Opera Nights debutează pe 28 iulie 2022, la Petroșani, în sala Teatrului Dramatic “I.D. Sîrbu”, unde melomanii vor avea ocazia de a viziona, de la ora 19,00 spectacolul ”La Traviata” de Giuseppe Verdi. Inițial, la Petroșani ar fi trebuit să fie jucat spectacolul de musical ”My Fair Lady” de Frederik Loewe, însă un nefericit accident al prim-solistei a condus la anularea acestuia. Organizatorii ai decis ca, în aceste condiții, la Petroșani să fie pus în scenă spectacolul ”la Traviata”, care va fi prezentat, de asemenea, și în ultima zi a Festivalului, pe 31 iulie 2022, la Deva, în curtea interioară a Consiliului județean Hunedoara, de la ora 21,00. Pus în scenă de Teatrul Național de Operă și Balet ”Oleg Danovschi” din Constanța, spectacolul ”La Traviata” de Verdi îi are ca protagoniști pe Marta Sandu Ofrim (de la Opera Română din București), Mihai Irimia (de la Opera din Brașov), Marius Eftimie, Stela Sârbu, Mădălin Baldău, Cristian Caragea, Adrian Pîrlea, Constantin Acsinte, Ionela Duma și Ionuț Neagu (cu toții de la TNOB Constanța). Dirijor: Tiberiu Oprea.

Pe 29 și, respectiv 30 iulie 2022, ”Opera Nights” aduce în atenția melomanilor din Hunedoara, reprezentații ale spectacolelor „Cavalleria Rusticana” de Pietro Mascagni & „Paiațe”  de Ruggero Leoncavallo, respectiv ”Rigoletto” de Giuseppe Verdi, care se vor desfășura în curtea exterioară a Castelului Corvinilor, cu începere de la ora 21,00. În ”Cavalleia Rusticana”, îi veți vedea și asculta pe artiștii: Răzvan Săraru, Madeleine Pascu, Cristian Caragea, Luca Mihalache, Gabriela Dobre, iar în ”Paiațe” vor evolua pe scenă artiștii: Marta Sandu Ofrim, Daniel Magdal, Vasile Chișiu, Marius Eftimie și Mădălin Baldău. Ambele spectacole vor beneficia de acompaniamentul muzical al Orchestrei Simfonice din Constanța – dirijor: Tiberiu Oprea.

Aceeași orchestră va prezenta și spectacolul ”Rigoletto” de G. Verdi, care îi aduce în atenția melomanilor pe artiștii: Vasile Chișiu, Laura Eftimie, Doru Iftene, Oreste Pâslaru, Lucian Mihalache, Gabriela Dobre, Cristian Caragea, Marius Eftimie, Andrei Băican, Iulian Bratu, Ionela Duma, Iulia Stănei și Octavian Minea.

La toate reprezentațiile artistice din cadrul Festivalului ”Opera Nights”, participarea publicului este gratuită, în limita locurilor disponibile, potrivit deciziei luate de Consiliul județean Hunedoara, principalul organizator și finanțatorul acestui eveniment cultural de excepție.

Opera Nights a fost un festival de opera lansat în anul 2010. Organizatorii mi-au spus că atunci a fost aleasă denumirea și erau prezentate opere filmate. Din 2011, festivalul devine unul de operă în aer liber, principalul colaborator fiind Teatrul Național de Operă și Balet “Oleg Danovski” din Constanța, care a avut mereu disponibilitatea de a renunța la concedii pentru a veni la Hunedoara, însuflețit de entuziasta sa manageră, soprana Daniela VlădescuEste o bucurie ca prin festivalul Opera Nights să încurajăm artiștii români, un ansamblu românesc, chiar dacă o parte din soliști, în unele cazuri, sunt din străinătate. Am dorit ca o parte cât mai mare a județului Hunedoara să beneficieze de spectacolele de operă reunite sub brand-ul Opera Nights – o denumire cu rezonanță națională și internațională. Festivalul de operă Opera Nights face parte din strategia de promovare turistică a județului Hunedoara, susținută atât de președintele CJH, Laurențiu Nistor, cât de noi toți cei care face parte din echipa sa”, a declarat pentru ziarul Exclusiv, Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.

Acesta a insistat ca unul din evenimentele ”Opera Nights” să aibă loc în Valea Jiului. A fost aleasă sala Teatrului ”I.D. Sîrbu” din Petroșani, cu toaste că Avram a precizat că și-ar fi dorit ca evenimentul să aibă loc tot în aer liber, la ”Exploatarea Culturală Petrila”, însă pentru acest an nu a fost posibilă, într-un timp atât de scurt, amenajarea corespunzătoare a spațiului pentru un astfel de eveniment. Avram dă însă asigurări că anul viitor, ”Opera Nigts” va avea și un spectacol în cadrul fostei mine de la Petrila, pe care CJH vrea să o transforme într-un spațiu cultural de anvergură din Valea Jiului și județul Hunedoara.