Investiții semnificative la Lupeni, pentru creșterea calității serviciilor de sănătate și acreditarea Spitalului Municipal

Spitalul Municipal din Lupeni, unitate medicală care asigură servicii de sănătate publică pentru întreaga zonă de vest a Văii Jiului, este beneficiarul unor investiții semnificative realizate de administrația publică locală din municipiul Lupeni, a căror valoare a depășit, în ultimii ani, câteva zeci de milioane de lei. Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță este de părere că aceste investiții constituie un element esențial în creșterea calității serviciilor medicale de care pacienții trebuie să aibă parte în această unitate de sănătate publică.

”Modernizăm spitalul pentru ca cetățenii să beneficieze de cele mai bune servicii medicale. Prin toate aceste investiții pe care le facem ne dorim ca pacienții care apelează la serviciile medicale din spitalul de la Lupeni să aibă aici cele mai bune condiții, atât de spitalizare, cât și de tratament. Noi, ca administrație locală,  facem tot ce putem în acest scop, desigur în limita bugetului local existent, astfel încât la Spital să crească în mod vizibil calitatea actului medical, iar oamenii care vin aici să fie tratați corespunzător”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.

Grație investițiilor realizate în mod constant la Spitalul Municipal Lupeni, atât în ceea ce privește modernizarea cabinetelor medicale și a saloanelor, dar și altor spații cu destinație medicală și conexă, cât mai ales în achiziționarea de aparatură medicală de specialitate, de ultimă generație, imaginea spitalului s-a schimbat în mod vizibil, calitatea actului medical a crescut, iar toate aceste lucruri nu fac decât să contribuie la eficientizarea acestei unități medicale, în folosul pacienților. În prezent, grație investițiilor masive făcute de Primăria și Consiliul local în echipamente medicale, la spitalul lupenean se pot face în prezent investigații CT, radiografii, mamografii, ecografie  generală, osteodensitometrie,  angiografie,  angiocoronarografie, etc. Numai pentru secția de Terapie intensivă s-au realizat, în cursul anului precedent, investiții de peste 1,5 milioane de lei, iar alte investiții, însumând 6,5 milioane de lei, din fonduri europene, se află în curs de implementare. Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță spune că în cadrul Planului de achiziții pentru acest an este prevăzută achiziționarea unui modern aparat de RMN, urmând ca în cursul anului viitor acesta să poată fi pus în funcțiune.

Un alt proiect, în valoare de 1,2 milioane de lei, demarat în perioada de pandemie, va permite achiziționarea unui număr de 6 containere medicale pentru triajul pacienților. Iar alte câteva milioane de lei au fost investiți de administrația locală de la Lupeni în extinderea și modernizarea sălii de kinetoterapie, iar în prezent se află în plină execuție un proiect care vizează modernizarea secției de Nou născuți și extinderea Farmaciei de la Spitalul Municipal Lupeni.

Toate aceste investiții vor contribui în mod determinant la reacreditarea unității medicale, demersurile în acest scop fiind deja demarate. Primarul municipiului Lupeni apreciază că autoevaluarea arară că unitatea medicală de la Lupeni stă foarte bine la punctajele solicitate de Ministerul Sănătății pentru procesul de acreditare, acest lucru fiind un rezultat firesc al investițiilor realizate aici în ultimii ani.Ne pregătim pentru acreditarea spitalului. Stăm foarte biune la ceea ce înseamnă punctajele pe care le vom obține, dar, pentru a lua aceste puncte, am fost nevoiți să facem anumite investiții. Așa că am alocat fonduri pentru farmacie, sala de sport, radioterapie și în aceste zile chiar se lucrează intens la toate aceste capitole. Am vizitat zilele trecute Spitalul, pentru a evalua stadiul investițiilor și sunt plăcut impresionat că se lucrează, dar mai ales de faptul că investițiile pe care le-am finalizat sunt puse la dispoziția pacienților”, a spus Lucian Resmeriță, primar Lupeni.

Acesta relevă însă faptul că una din problemele majore cu care se confruntă în continuare Spitalul Municipal Lupeni o constituie personalul, în mod special medicii de specialitate. Iar pentru a atrage cât mai mulți medici specialiști la acest Spital, administrația locală de la Lupeni a pus la punct cabinete medicale dotate cu echipamente moderne, de ultimă generație, dar și spații de cazare pentru medici. Peste 40 de medici rezidenți urmează să vină aici în perioada următoare, iar primarul Lucian Resmeriță speră că dotările din cabinete și arealul orașului să-i determine să și rămână în Lupeni după finalizarea rezidențiatului.

În prezent, Spitalul Municipal Lupeni funcționează cu 175 de paturi aprobate prin  OM 584/2010, iar în unitatea medicală își desfășoară activitatea 51 de medici, din care 19 sunt medici rezidenți, pe diferite specialități.