Apă potabilă la robinet pentru locuitorii din Câmpu lui Neag

Peste 500 de locuitori din gospodăriile rurale de la Câmpu lui Neag și Valea Paroșenilor, localități componente ale orașului Uricani, au de acum acces la o sursă de apă potabilă. Până acum, în mod paradoxal, cu toate că aceștia locuiesc în case aflate în imediata vecinătate a barajului de acumulare de la Valea de Pești, care este cea mai importantă sursă de apă potabilă a Văii Jiului, locuitorii din zonă nu beneficiau de apă potabilă la robinet.

De-a lungul timpului, aceștia și-au asigurat nevoia de apă fie din fântâni proprii, fie racordându-se la rețeaua de apă brută a fostei cariere de cărbune de la Câmpu lui Neag sau direct la conducta de aducțiune din sursele de captare Lazăru și Buta ale companiei Apele Române. Odată cu demararea unui proiect al celor de la Apele Române, care reabilitează această conductă de aducțiune, pe întreaga lungime de 10 km, concomitent cu degradarea rețelei de apă brută care a aparținut fostei mine de la Câmpu lui Neag, la care s-a mai adăugat și seceta din acest an care a secat fântânile, locuitorii din zonă s-au trezit în situația de a rămâne practic fără nici o sursă de apă.

Pentru a preîntâmpina o astfel de situație și pentru a veni în sprijinul celor peste 500 de locuitori din zonă afectați, Apa Serv Valea Jiului a decis ca unul din capitolele proiectelor de investiții derulate în cadrul Programului Operațional pentru Infrastructură de Mediu (POIM), cu finanțare de la Uniunea Europeană să fie incluse și investițiile necesare pentru configurarea unei rețele de alimentare cu apă potabilă în zona Câmpu lui Neag-Uricani. ”Practic, acolo este localitatea din Valea Jiului cu cea mai mare densitate de populație, care nu beneficia de apă potabilă. Odată cu finalizarea investiților din fonduri europene pe care le-am realizat aici, am construit o stație de pompare, un rezervor cu o capacitate de peste 100 mc și o rețea de aducțiune și distribuție care va permite ca peste 500 de oameni să aibă de pe acum apă potabilă 24 de ore din 24 la robinet, apă din barajul de la Valea de Pești. Practic, investiția le permite oamenilor din cătunele de la Câmpu lui Neag să aibă apă într-un moment în care nimeni nu se mai aștepta la acest lucru”, a declarat ing. Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.

În acest scop, contractul de lucrări VJ-CL-12 „Extindere rețele apă Câmpu lui Neag” prevedea: realizarea unei stații de pompare a apei potabile, realizarea unui rezervor înmagazinare cu o capacitate de 112 mc, realizarea unei stații de clorinare, extindereasistemului de alimentare cu apă pe o lungime totală de aproximativ 8 km și construirea unei conducte de aducțiune cu o lungime de aproximativ 4,1 km. Acestea au făcut parte din lotul 2 al contractului de lucrări „Reabilitare și extindere rețele de apă și canalizare în UAT Uricani”.

Ordinul de începere a lucrărilor a fost semnat în luna martie 2019 iar în perioada imediat următoare contractul urmează să fie recepționat de beneficiar.

În opinia directorului general al Apa Serv Valea Jiului, extinderea rețelelor de alimentare cu apă, precum și a rețelelor de canalizare este un obiectiv foarte important atât pentru consumatori, cât și pentru societatea care operează acest tip de utilitate publică, având în vedere că în acest fel crește numărul abonaților și, implicit, al veniturilor operatorului. ”Atragerea de noi abonați este un factor deosebit de important pentru noi, având în vedere că, în mod special în zona urbană, am pierdut foarte mulți consumatori odată cu fenomenul de depopulare al Văii Jiului, pe care-l resimțim și noi în ceea ce privește veniturile companiei”, a mai punctat Cristian Ionică.