Cu cât ar urma să fie majorat salariul minim. Anunțul ministrului Muncii

Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunțat în cadrul unui interviu TV, cu cât va creste salariul minim, explicând că majorarea este o certitudine.Dincolo de toate calculele care se fac la pensii, singura certitudine este ca salariul minim va creste de la anul, a declarat ministrul Muncii, Marius Budai.

„În acest moment salariul minim este de 2550 de lei. Una din măsurile care au făcut parte din pachetele economice și sociale pe care le-am impelmentat a fost și punerea la dispoziție a unei măsuri către mediul privat, o majorare a salariului minim brut garantat în plată cu valoarea de 200 de lei. Să ajungă deja la 2750 de lei, cu mentiunea că acei 200 de lei sunt net și nu vor fi taxați de statul Român și nici impozitați”, a precizat Marius Budăi la Realitatea PLUS.

„Din punctul meu de vedere este obligatoriu o asemena creștere, dar nu trebuie să facem creștere la întâmplare și voi demara în consiliul național tripartit o discuție care trebuie să fie onestă între partenerii sociali și guvern și să putem să găsim împreună cea mai bună soluție astfel încât de la 1 ianuarie salariul minim ar trebui să crească din nou”, a încheiat Budăi.

Câte salarii minime sunt în România?

Salariul minim brut pe țară este, în 2022, în cuantum de 2.550 lei, stabilit de Guvern prin HG nr. 1.071/2021. Acest cuantum este general aplicabil în aproape toate sectoarele de activitate, în afară de domeniile construcțiilor și agroalimentar (mai nou), 2.550 lei fiind valoarea la care trebuie să ne raportăm când discutăm despre salariul minim brut pe țară. Această valoare este acordată pentru un program de opt ore pe zi/ 40 ore pe săptămână. În cazul celor care lucrează mai puțin de opt ore pe zi, salariul orar minim brut este de 15,239 lei/oră.

Pentru cei angajați în firmele care activează în agricultură și industria alimentară, fie că au mai multe CAEN printre care și aceste două domenii, primesc, începând cu iunie, un salariu minim brut de 3.000 lei, măsură introdusă prin Legea 135/2022. Aceste sectoare se adaugă celui din construcții, unde avem, din 2019, un salariu minim brut tot de 3.000 lei.

Astfel, singurul salariu minim diferențiat care se aplică pe piața muncii din România este de 3.000 lei, acordat angajaților din agricultură, industria alimentară și construcții. Cei care activează în aceste sectoare și au un contract de muncă part time trebuie să primească cel puțin 17,928 lei/oră.

Tot la valorile salariilor minime brute din țară se raportează și remunerația minimă pe care trebuie să o primească cei care lucrează cu ziua. Din momentul majorării salariului minim în agricultură și industria alimentară, domenii în care se pot recruta zilieri, a apărut o diferență și față de tariful acestora în funcție de activitățile prestate.

Mai exact, remunerația zilnică brută pentru cei care prestează muncă în sectorul agroalimentar nu poate fi mai mică de 17,928 lei/oră, valoare raportată la salariul minim brut diferențiat, de 3.000 lei. O clarificare în acest sens a fost emisă și de Inspecția Muncii, puteți citi detalii în acest articol.

Pentru toate celelalte activități, remunerația zilnică brută nu poate fi mai mică decât valoarea orară a salariului minim, care în 2022 înseamnă 15,239 lei/oră.

Sursa – ziarulunirea.ro