CJH începe în acest an modernizarea ultimului kilometru de pe drumul din Masivul Parâng

Accesul în satul de vacanță din zona superioară a masivului Parâng este acum mult mai facil odată cu asfaltarea drumului județean DJ 709F pe porțiunea cuprinsă între Cabana Rusu și Stația meteo din Masivul Parâng. Investiția realizată de Consiliul județean Hunedoara s-a reflectat în mod pozitiv asupra valorificării potențialului turistic al stațiunii Parâng, care a devenit odată cu facilitarea accesului rutier în zona montană un veritabil pol de interes și pentru turismul de vară.

Pentru că în proiectul inițial nu a fost prevăzută modernizarea integrală a acestui drum județean, pe o porțiune de mai puțin de un kilometru drumul este greu practicabil, accesul în zona cabanelor din vecinătatea Cabanei ANEFS (unde se află, de altfel, și punctul terminus al DJ 709F) fiind accesibil în prezent doar cu mașini 4×4. Modernizarea acestui sector de drum a constituit, vreme îndelungată, tema unor dezbateri în rândul operatorilor de turism din zonă, având în vedere că acesta traversează pârtia de schi și, în sezonul de iarnă, constituie chiar locul rezervat pentru pârtia de sanie.

Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram spune că au fost purtate zeci de discuții cu cabanierii și ceilalți factori responsabili de bunul mers al activităților de turism din Parâng, pe marginea oportunității derulării unor investiții în modernizarea acestui sector de drum. ”Discutăm des cu cabanierii din stațiunea Parâng și, în măsura posibilităților, am încercat întotdeauna să rezolvăm problemele cu care se confruntă și care sunt de competența administrației județene. După modernizarea DJ 709F, am promis că vom continua lucrările pe o porțiune de aproape 1 kilometru, pentru a asigura cabanierilor un acces mai facil spre locațiile din stațiune. Au fost diferite puncte de vedere cu privire la oportunitatea acestei investiții, pentru că acest sector de drum intersectează pârtia de schi de sub telescaun și iarna este utilizat ca pârtie specială pentru sanie, motiv pentru care unii au fost de părere că nu e nevoie să schimbăm structura acestui drum de piatră. Alții, în schimb, îndeosebi cei care au cabane în zona superioară a stațiunii, ne-au cerut să investim în modernizarea integrală a drumului, fapt care le-ar garanta turiștilor accesul cu mașina până la capătul DJ 709F și, implicit, ar constitui un sprijin pe timp de vară pentru cabanierii din zonă”, spune Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.

Între timp, potrivit unei analize a CJH, acest sector de drum prezintă o stare avansată de degradare a pietruirii existente, cu eroziuni ale solului și suprafețe mari cu gropi, fapt care combinat cu declivitatea mare a drumului (21%) face ca acesta să fie impracticabil din punct de vedere al siguranței rutiere.

Această situație se va schimba încă din acest an, după ce Consiliul județean Hunedoara a decis să demareze aici un proiect ce vizează modernizarea acestui tronson de drum, pe întreaga lungime rămasă neasfaltată, respectiv 825 de metri, drum situat între cotele 1533 m și 1850 m. În ședința Consiliului județean Hunedoara de la finalul lunii august a fost aprobată Nota conceptuală privind realizarea obiectivului de investiții ”Modernizare DJ709F-Cabana Rusu-Masivul Parâng, km 10+600m – km 11+425m.

Administratrorul public al județului Hunedoara, Costel Avram spune că potrivit documentului adoptat de forul legislativ județean, acest segment de drum va cunoaște investiții semnificative pentru modernizare și asfaltare integrală, lucrările urmând să înceapă, dacă și vremea va permite acest lucru, încă din acest an. ”Prin decizia din 26 august a Consiliului județean a fost aprobată Nota conceptuală și tema de proiectare pentru acest obiectiv. În următoarea ședință a CJH vom supune aprobării și indicatorii tehnico-economici și, încă din această toamnă, lucrările pot începe la modernizarea drumului din Parâng. Da, sunt doar 825 de metri, dar în munte, iar modernizarea se va face mult mai dificil, iar evident și costurile sunt mult mai mari. Cu toate acestea, vom onora această promisiune făcută de PSD, iar zona turistică Parâng va beneficia de întreg sprijinul nostru”, a declarat Costel Avram.

Potrivit informațiilor cuprinse în tema de proiect deja aprobată, pe sectorul de drum de 825 de metri din partea superioară a DJ 709F vor fi efectuate lucrări de consolidare a terasamentului și a marginilor drumului, lucrări de preluare și dirijare a apelor pluviale, partea carosabilă va fio lărgită la 4 metri cu acostament de un metru, iar drumul va avea o îmbrăcăminte bituminoasă de minim două straturi. Costul estimat al acestei investiții este de peste 1 milion de lei și va fi asigurat de la bugetul Consiliului județean Hunedoara.

”Prin modernizarea acestui sector de drum se realizează îmbunătățirea condițiilor de circulație, astfel încât turiștii să poată ajunge cu orice tip de autovehicul până la Cabana ANEFS din Masivul Parâng, la cota de peste 1800 de metri altitudine. Modernizarea acestui drum va contribui și la îmbunătățirea aspectului general al stațiunii Parâng, condețiile de mediu de aici se vor ameliora pentru că nu va mai fi praf și zgomot, iar după părerea mea această investiție va avea ca efect creșterea și creșterea numărului de turiști care vor urca în Parâng și dezvoltarea activităților de turism ale operatorilor de turism de aici și pe timpul sezonului de vară. Desigur, iarna drumul va fi închis, astfel încât activitățile sportive de schi și sanie să nu fie perturbate de traficul rutier”, a mai spus Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.