Țebea, pregătită pentru Serbările Naționale dedicate Marelui Patriot Avram Iancu

Mii de oameni participă an de an la Serbările Naţionale de la Ţebea. Acestea prilejuiesc anul acesta împlinirea a 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu, supranumit şi „Crăişorul Munţilor”, motiv pentru care în Panteonul Moților sunt așteptați și mai mulți participanți. Este și motivul pentru care organziatorii au finalizat din timp pretirile necesare pentru comemorarea lui Avram Iancu.

Hunedoreni, dar şi oaspeţi din alte judeţe vin aici să asiste la eveniment, mulţi dintre ei îmbrăcaţi în straie naţionale, cu drapelul tricolor în mâini sau purtând alte simboluri naţionale. Tot așa, la Complexul de Monumente de la Țebea, tricolorul este elementul de decor care va fi prezent la tot pasul în următoarele zile.

Spre deosebire de anii anteriori, evenimentele publice de anul acesta se vor desfășura pe parcursul a două zile. Sâmbătă, 10 septembrie, Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, împreună cu Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Nestor și un sobor de Arhierei și preoți, vor oficia slujba de sfințire a noii picturi a Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” de la Țebea, comuna Baia de Criș.

Duminică, 11 septembrie, de la prima oră a dimineții, va fi oficiată Sfânta Liturghie, iar de la ora 10.30 va începe ceremonialul public și slujba de pomenire a marelui Erou Național, în cadrul căruia se va desfășura ceremonialul de depunere de coroane. În cadrul acestuia vor avea loc două evenimente artistice, în cinstea eroului nostru național Avram Iancu, dar și alocuțiunea Prim-Ministrului României, Nicolae Ionel Ciucă și a Primarului comunei Baia de Criș, Mihaiu Gorcea. Ceremonialul militar este organizat de către Instituția Prefectului Județul Hunedoara, împreună cu Batalionul 26 Cercetare Supraveghere Montană “Avram Iancu” din Brad.

După amiază, începând de la ora 14.30, pe scena de la Țebea vor urca nume importante ale folclorului românesc.

Să ne amintim cu toții legendarele cuvinte ale Crăișorului Munților, Avram Iancu – “No, gata? No, hai!?” și să ne îndreptăm cu mândrie, bucurie și gând curat spre Țebea!