Vouchere pentru lemne de foc, iarna 2022-2023: Ce trebuie să știe persoanele interesate pentru a primi ajutor

Aproape jumătate din populația României se încălzește cu ajutorul lemnelor, arată datele statistice, însă prețul acestora a crescut în ultima vreme.

Acesta este și motivul pentru care Ministerul Mediului a propus că persoanele care cumpără cu facută lemn de foc să primească un ajutor de 150 de lei pe metru cub, în limita a 5 metri cubi.

”Cel care va beneficia va trebui să facă dovadă că a cumpărat lemn de foc pentru încălzire cu factură și cu aviz de însoțire a mărfii”, declara, recent, ministrul Mediului, Tanczos Barna.

De această măsură vor beneficia toți cei care au cumpărat lemn de foc, indiferent de categoria socială sau dacă sunt consumatori vulnerabili sau nu, astfel încât să fie un ajutor similar cu cel pentru gaze naturale sau pentru energia electrică (…)

La fel că la energia electrică, unde s-a stabilit un plafon maxim, și aici vom stabili un plafon maxim. Propunerea noastră se referă la 5 mc (…) Măsură vine în completarea măsurilor deja existente”, a menționat Tanczos.

Potrivit precizărilor sale, lista beneficiarilor va fi întocmită de primarii ”care știu care sunt familiile, gospodăriile ce folosesc lemn de foc, urmând că bugetul Ministerului Muncii să fie suplimentat cu această suma. Reprezentantul Guvernului a menționat, totodată, că propunerea instituției pe care o conduce va viza doar persoanele fizice, iar impactul bugetar va fi calculat după prezentarea propunerii. ”Eu cred că impactul este unul suportabil și poate fi acoperit din bugetul de stat”, a menționat Tanczos.

El a adăugat că numărul familiilor beneficiare variază între 1 și 3 milioane, în funcție de situația sau modul în care își procura fiecare lemnul de foc. ”Cei care au pădure proprie și nu cumpără lemnul de foc nu beneficiază de acest sprijin, pentru că nu plătesc prețul ridicat care se practică acum pe piață”, a spus demnitarul. În ceea ce privește modalitatea de acordare a sumelor compensate, Tanczos a punctat că plata către beneficiari se va face ulterior achiziției lemnului de foc.

Cât costă lemnele de foc

Lemnul de foc de la ocoalele silvice de stat din Arad costă cu până la 40% mai mult, comparativ cu anul trecut! Prețul oscilează în funcție de zonă, explică reprezentanţii Direcției Silvice.

Un metru cub de lemn de foc din esenţe țări în zona de deal și de munte costă 280 de lei, dacă este cumpărat direct de la drum, și 340 de lei, dacă este ridicat din depozit. Astfel, este vorba de o scumpire de 25%.

Pe de altă parte, la ocoalele silvice din zona de câmpie, preţurile s-au majorat cu 40% în ultimul an. Un metru cub de lemn din esenţă tare a ajuns să coste 300 de lei, dacă românii îl cumpără la marginea drumului, sau 360 de lei, dacă este luat din depozit.

Sursa – ziarulunirea.ro