Noi investiții în infrastructura rutieră din Valea Jiului, finanțate de Consiliul județean Hunedoara

Una dintre cele mai importante forme de sprijin pe care o acordă Consiliul județean Hunedoara dezvoltării turismului în regiunea Văii Jiului o constituie cea privind operarea de investiții în modernizarea infrastructurii rutiere de acces în zonele cu potențial turistic ridicat.

În ultimii ani, au fost realizate, în acest sens, investiții majore care au constat în asfaltarea drumurilor județene care asigură accesul în zona de altitudine a stațiunilor Parâng, Straja și Pasul Vîlcan. Acum, un nou proiect de anvergură, prin care Consiliul județean Hunedoara intenționează să contribuie la dezvoltarea turismului în orașul Uricani, vizează asfaltarea în premieră și modernizarea drumului județean transmontan 672 C, care leagă Valea Jiului de județul Gorj, prin Munții Vîlcanului. Acesta pornește din DN 66A de lângă Uzina de apă de la Valea de Pești, urcă pe lângă barajul de acumulare de la Valea de Pești, satul Arcanul și Șaua Dâlma căzută și coboară, mai apoi, prin Cheile  Sohodolului, pe cursul pârâului cu același nume, până în comuna Runcu și de aici, mai departe, pe DN 67D, spre Tg. Jiu.

Administratorul public al CJH, Costel Avram spune că porțiunea de drum aflată pe teritoriul județului Hunedoara din DJ 672 C, respectiv de la Valea de Brazi până la limita cu județul Gorj, pe Dâlma căzută, urmează să fie asfaltat și modernizat în cadrul unuia din proiectele prioritare ale CJH pentru care au fost atrase finanțări în cadrul Programului Național ”Anghel Salygni”. ”Avem în atenție de mai multă vreme modernizarea acestui drum județean cu importantă deosebită în dezvoltarea turismului în orașul Uricani și am studiat mai multe oportunități de finanțare. Am reușit să prindem acest proiect în rândul celor două investiții prioritare pentru care am accesat bani pe Programul Național Anghel Salygni. De curând a fost semnat contractul de finanțare și sper că anul viitor ne vom putea apuca de implementarea acestui proiect”, a declarat Costel Avram.

Acesta spune că un al doilea proiect al CJH pe același program Anghel Salygni, pentru care a fost deja semnat contractul de finanțare, vizează construirea unui pod rutier peste Jiul de Est, la intrarea în orașul Petrila de pe DN 66, acesta urmând să facă legătura cu drumul de centură al orașului Petrila și să faciliteze accesul către Ansamblul instoric Mina Petrila, recent intrat în proprietatea CJH.

Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram mai spune că, încă din această lună vor fi demarate lucrările și la proiectul privind modernizarea celor circa 800 de metri din DJ 709F din Masivul Parâng, care vor facilita accesul turiștilor în zona cabanelor aflate în partea de sus a stațiunii Parâng, în zona bazei sportive ANEFS, unde vor fi realizate și câteva locuri de parcare. ”Ne pregătim să demarăm investițiile pentru modernizarea drumului din Parâng, pe ultima porțiune din amonte a acestuia, așa cum le-am promis cabanierilor de aici și eu cred că într-o lună și jumătate, sperăm până la venirea sezonului de iarnă, să finalizăm acest obiectiv. Desigur, DJ 709F va fi închis și în această iarnă, deoarece nici până astăzi nu am primit răspuns la solicitarea nostră adresată Primăriei Petroșani de a ne pune la dispoziție un teren pentru amenajarea unei parcări în zona montană, iar fără parcare, e foarte riscant să ținem deschis acest drum în sezonul de iarnă, din motive evidente de siguranță”, a mai spus Costel Avram.