Universitatea din Petroșani face pași fermi și siguri spre internaționalizarea activităților sale educaționale

Prezența studenților străini la Universitatea din Petroșani a fost o constantă pe parcursul aproape întregii existențe de mai bine de șapte decenii a acestei prestigioase instituții de învățământ superior tehnic din România. Înainte de 1989, aici au studiat o serie de studenți străini, în  mod predilect din țări africane, dar și de pe alte continente.

După 1990, Universitatea din Petroșani a devenit o destinație preferată a multor tineri din Republica Moldova, care și-au propus să urmeze aici studiile de specializare academică. Aceștia sunt, de altfel, prezenți și astăzi, într-un număr considerabil, în cadrul diferitelor specializări ale instituției academice din Valea Jiului.

Odată cu aderarea Universității din Petroșani la consorțiul academic european EURECA PRO, perspectivele de internaționalizare a ofertei a academice a acesteia s-au extins din nou, iar studenți din diferite state ale lumii ș-au orientat către aceasta. După cum arată rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, în prezent, un număr de 25 de studenți străini înscriși în anul pregătitor de limba română, care se adaugă altor studenți străini aflați deja în anul doi sau trei. De asemenea, Universitatea din Petroșani are înscriși studenți străini și la Școala Doctorală.

Însăși oferta educațională și prestigiul de care se bucură Universitatea din Petroșani în lume, mulți dintre absolvenții acestei instituții de învățământ superior fiind specialiști de calibru în diverse domenii de activitate care muncesc astăzi peste tot în lume, este un element care a generat interesul studenților din străinătate pentru oferta academică a acestei universități. În plus, în ultimii ani, conducerea Universității din Petroșani a acordat o atenție sporită promovării ofertei educaționale la târgurile internaționale de profil din Europa și din lume, dar și prin valorificarea oricărei oportunități care s-a ivit.

De curând, reprezentanți ai Universității din Petroșani au fost prezenți în Spania, la Barcelona, la Conferința și Expoziția EIEA, cel mai mare eveniment educațional al anului, ajuns la ediția cu numărul 32. ”Evenimentul de la Barcelona deschide noi oportunități de formare profesională de succes și oferă perspective moderne în ceea ce privește evaluarea instituțiilor de învățământ superior, marketing și recrutare, management și comunicare interculturală. Am fost prezenți la acest eveniment extrem de important unde vom promova oferta academică a Universității din Petroșani, având în vedere că EIEA este, printre altele, și un important târg de specialitate în care marile universități europene își prezintă ofertele de studii”, a declarat prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, rectorul Universității din Petroșani.

Dincolo de această modalitate de marketing academic, Universitatea din Petroșani își valorifică la maxim oportunitățile deschise de prezența acesteia în cadrul Consorțiului academic EURECA PRO, unde este membru fondator alături de alte prestigioase universități europene, inclusiv prin schimburile de studenți și prin atragerea de studenți, în principal la studii doctorale.

În contextul globalizării care se manifestă inclusiv în domeniul educațional, internaționalizarea Universității din Petroșani va continua și în anii următori. Iar rectorul Radu Sorin apreciază că există noi oportunități pe care instituția pe care o conduce le poate valorifica. Una dintre acestea este, spre exemplu, colaborarea cu Universitatea din Atacama din Chile, cu care deja urmează să fie semnat un protocol de colaborare. Iar, în atenția Universității din Petroșani se află și alte universități din America latină, dar și din Asia și Europa cu care vor fi semnate documente de colaborare similare.

Încercăm de câțiva ani ca prin ambasadele noastre și serviciile consulare să promovăm universitatea, în special în Asia, Africa și – mai nou – în America Latină. Am discutat la Ministerul Afacerilor Externe, la Direcția Generală Pentru America Latină și America Centrală și avem un sprijin mare și un interes de a promova universitatea acolo, pentru că activitatea minieră e dezvoltată și a în continuă dezvoltare, mai ales din cauza lipsei de resurse minerale. Spre exemplu în Chile, unde o să avem o colaborare mai solidă, avem în zona Atacama, la cea mai mare carieră de aur, argint, cupru și alte metale rare, 250 de români care lucrează – mulți ingineri minieri, geologi ș.a.m.d., care sunt foarte apreciați acolo și care au dus faima școlii de la Petroșani și a altor una-două școli din România. Am discutat cu ambasadorul nostru din Chile, a fost acolo, ne-a prezentat Universitatea și acum suntem în faza de a încheia un protocol de colaborare cu Universitatea din Atacama. De asemenea, la minister am discutat și cu ambasadoarea Republicii Peru în România, care va veni și la Petroșani ca să cunoască mai bine Universitatea și noi vrem să le arătăm și alte oportunități de colaborare, inclusiv în domeniul cercetării-dezvoltării. De asemenea, facem demersuri pentru Mexic, continuând pentru Argentina și Brazilia”, explică rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.,dr.ing. Radu Sorin.