Soluții actuale pentru creșterea calității vieţii vârstnicilor, subiectul conferinței naționale „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă” organizată de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

Preocupată de soarta a 3.8 milioane de persoane care reprezintă vârstnicii României, Fundația Regală Margareta a României reunește specialiștii și practicienii din domeniul senectuții la Conferința națională „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă”, organizată vineri, 30 septembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice. Cea de-a VI-a ediție a acestui eveniment se desfașoară atât fizic, la Teatrul Național București, cât și online, conferința fiind transmisă live pe canalul Youtube al Fundației.


În prezent, 1 din 5 români au vârsta peste 65 de ani, iar îmbătrânirea demografică se adâncește de la un an la altul. Principalele provocări ale vârstnicilor sunt: lipsa resurselor pentru o viață decentă, sănătatea precară și insuficiența serviciilor de suport, sentimentul de inutilitate, dar și singurătatea, care afectează unul din doi seniori.
Două zile au rămas până la începerea unuia dintre evenimentele de referință pentru principalii actori care pot propune soluții și pot schimba situația vârstnicilor din România. Specialiști din acest domeniu vor disemina cele mai noi informații și bune practici privind viața seniorilor, soluții care ar putea fi implementate în cât mai multe comunități și ar putea îmbunătăți viața seniorilor noștri.


Subiectele abordate în cadrul ediției din acest an sunt menite să aducă inspirație și să contribuie la creșterea calității vieții seniorilor prin exemple de succes culese din țară și străinătate, precum:
măsuri pe agenda publică a următorilor 8 ani privind îmbătrânirea în condiții bune de sănătate, cu accent pe îngrijirea de lungă durată și îmbătrânirea activă
perspectiva orașelor Smart și Age Friendly în România
bune practici în lume privind integrarea vârstnicilor în lumea digitală
oportunități de îmbătrânire activă și inițiative comunitare
soluții pentru implicarea seniorilor pe piața muncii
posibilități de socializare și utilitate pentru vârstnicii singuri
servicii de asistență pentru seniorii cu diverse grade de dependență
secretul pentru a fi sănătos și relevant la orice vârstă
Ministrul Muncii și Solidarității sociale, Marius-Constantin Budăi, va prezenta strategia națională pentru vârstnici, precum și măsurile care ar trebui implementate la nivel de țară în următorii ani pentru o îngrijirea de lungă durată și îmbătrânire activă.
Invitatul special al acestei ediții este renumitul neurochirurg român Acad. Prof. Dr. Leon Dănăilă, un exemplu de senior de succes, care își continuă activitatea profesională în domeniul medical la vârsta de 89 de ani. Acesta va vorbi despre principiile care l-au ghidat în viață pentru a-și păstra tinerețea și forța, despre motivația pentru care a ales să continue rolul profesional și social fără a ține cont de vârstă, despre cum să fii sănătos și relevant până la o vârstă înaintată.
În cadrul conferinței de vineri, va fi lansat Topul nevoilor vârstnicilor din România și soluțiile oferite acestora, statistică realizată de linia națională Telefonul Vârstnicului, pe baza datelor culese în cei 7 ani de funcționare și a celor aproape 79.000 de interacțiuni înregistrate cu seniori din toată țara.
Societatea civilă, inițiative private și nivelul guvernamental se reunesc în jurul problematicilor legate de vârstnicii României, fiind reprezentate de practicieni, specialiști sau autorități ce activează în sfera senectuții. Speakerii prezenți anul acesta sunt din mediul național și internațional:
Marius-Constantin Budăi – Ministrul Muncii și Solidarității Sociale
Barbara Bringuier – Coordonator internațional al Federației Les Petits Frères des Pauvres, Franța
Loredana Ivan – Președinte, The European Network of Aging Studies (ENAS), Școala Națională de Studii Politice și Administrative – SNSPA
Tudorel Andrei – Președinte, Institutului Național de Statistică
Elena Balan – Coordonator departament cercetare, The European Association for Social Innovation
Natalia Postolachi – Director executiv, Asociația Obștească „CASMED” din Bălți, Republica Moldova
Cătălin Dinu – Director executiv, Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor
Ovidiu Tuduruță – Fondator BEESERS
Claudiu Brăileanu – Coordonator proiect “Academia Bunicilor”, Brăila
Roxana Molocea – Coordonator linia națională Telefonul Vârstnicului, Fundația Regală Margareta a României
Monica Pîrvu – Coordonator și manager programe sociale, Centrul Educațional Diaconia, Brașov
Roxana Șanta – Vicepreședinte, Asociația “Oastea Domnului” Gherla și coordonator proiect „Rețea de siguranță comunitară – Adoptă un bunic!”
Denisa Ene – Asistent Principal, Fundația Inovații Sociale Regina Maria
Romelia-Maria Blejan – Director programe, Fundația pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale (FDSS)
Înscrierile la conferință se mai pot face în următoarele două zile, prin completarea formularului on-line de pe pagina evenimentului.

Acțiuni ale Fundației Regale Margareta a României cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice
Distribuire de tichete sociale sau pachete cu bunuri de necesitate către 150 de vârstnici cu situații dificile de viață și care au nevoie de ajutor material, prin programul Fondul pentru Vârstnici
Lasarea buletinului informativ privind Topul Nevoilor vârstnicilor din România și soluțiile oferite lor, date statistice preluate în cei 7 ani de funcționare a liniei naționale Telefonul Vârstnicului, în cadrul Conferinței de „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă”, organizată vineri, 30 septembrie, la TNB
Lansarea campaniei media Generații – voluntariat pentru seniori, campanie promovată la nivel național care încurajează participarea socială și îmbătrânirea activă prin voluntariat. Spotul tv își propune cooptarea de voluntari din rândul seniorilor în sprijinul centrelor sociale de tip after-school disponibile pentru copiii defavorizați din comunitate.
Masă de socializare pentru 50 de vârstnici afectați de singurătate, acțiune din seria celor organizate cu scopul de a crea ocazii de socializare, conectându-i de această dată pe vârstnicii înscriși la serviciul de alinare al singurățății al liniei Telefonul Vârstnicului și voluntarii seniori din programul Centrele Generații.
Sponsori: Fundația Vodafone România, Johnson& Johnson România, Compania Națională Loteria Română, Johnson Wax, Hochland România, Raiffeisen Bank, Fundația Bosch România, Sofmedica, Cargus, City Grill, Lăptăria cu caimac, Cosmo Pharm, editura Litera, Boiron România.
Partener: Teatrul Național București
Parteneri media: AGERPRES, Revista CARIERE, RFI România,
Alphega Farmacie, Formare Medicală – formaremedicala.ro, Sănătatea Buzoiană, Monitorul Expres, Sibiu100%, Jurmed-Jurnal de Sănătate, Săptămâna Medicală, Revista Medical Market, Crai Nou, Suceava News, Monitorul de Făgăraș, Asociația ASSOC, MediaTrust România.