Biblioteca Brukenthal și-a redeschis porțile pentru cercetători

Noua conducere a Muzeului Național Brukenthal a luat decizia de a redeschide Biblioteca Brukenthal pentru domeniul de cercetare, astfel că, în fiecare săptămână, de miercuri până vineri, în intervalul orar 10-13, cercetătorii, profesorii, doctoranzii etc. vor putea să cerceteze fondul de carte al Bibliotecii muzeului sibian.

Cu acest prilej, dl. Alexandru Constantin Chituță, manager interimar al Muzeului Național Brukenthal a declarat: ”Biblioteca Brukenthal deține un fond remarcabil de carte și carte veche. Ani de-a rândul numeroși cercetători, nu doar din România, ci din întreaga lume, au poposit la Sibiu pentru studiu și pentru a cerceta fondul de carte din cadrul Bibliotecii. Biblioteca Brukenthal a fost închisă acum câțiva ani prin decizie managerială, iar acum, împreună colegii de la muzeu, am hotărât că este momentul ca Biblioteca Brukenthal să fie din nou deschisă pentru cercetare. Am primit în trecut numeroase solicitări la care a trebuit să răspundem negativ. Totodată venim și cu un ajutor pentru cei care doresc să cerceteze fondul de carte al Bibliotecii. Dacă nu sunt din Sibiu, preluăm noi căutarea volumelor dorite și îi informăm apoi dacă există sau nu în Bibliotecă. Dacă volumul sau volumele dorite nu sunt în Bibliotecă, nu au de ce să mai vină până la noi. Aceștia trebuie să ne trimită o solicitare pe mail, iar noi vom răspunde apoi solicitării.”

E-mailul pentru cercetătorii care nu sunt din Sibiu și solicită informații cu privire la fondul de carte este: secretariat@brukenthalmuseum.ro

Biblioteca Brukenthal se află în cea de-a doua curte interioară a Palatului Brukenthal.

Înfiinţarea Bibliotecii Brukenthal se datorează fondului de carte achiziţionat de baronul Samuel von Brukenthal (15.972 volume), la care s-au adăugat pe parcursul anilor alte colecţii, între care: Biblioteca capelei (fondată în secolul al XIV-lea, cuprinzând biblioteca Mănăstirii Dominicane şi bibliotecile unor patricieni sibieni), fondul de carte al Capitolului Evanghelic, cel al Academiei de Drept şi o serie de donaţii de la particulari şi instituţii ştiinţifice din ţară şi străinătate.

Numărul total al volumelor atinge circa 280 000. Din cele 778 de manuscrise menționăm două lucrări extrem de valoroase: Breviarul Brukenthal (achiziţionat în 1786 la Viena şi realizat în Ţările de Jos la începutul secolului al XVI-lea, scris pe pergament, cu caractere gotice minuscule, împodobit cu miniaturi pictate si Vigiliale, manuscris pe pergament, datat din anul 1507; paginile cuprind caractere gotice şi neume, iar iniţialele sunt împodobite în culorile roşu, albastru şi negru). Biblioteca găzduiește un fond valoros de carte europeană rară (aprox. 30000 volume din sec. XVI-XVIII), aproximativ 1500 de volume de carte românească rară și 382 volume de Incunabule.