Elevii care fac sport de perfomanță ar putea primi tichete în valoare de 150 de lei pe lună. Legea a trecut de Camera Deputaților

Copiii legitimați în cadrul unui club sportiv, care fac sport de performanță, vor primi tichete în valoare de 150 de lei pe lună, arată un proiect de lege care a trecut de Camera Deputaților.

Legea urmează să plece la Palatul Cotroceni pentru promulgare. Guvernul a dat aviz negativ pe motiv că “Executivul are obligația de a conduce politica bugetară în mod prudent, iar adoptarea inițiativei legislative ar influența negativ țintele deficit bugetar asumate pentru anul 2021 (…)”.

Orice copil înscris la un club sportiv, care face sport de performanță, va primi tichete de sportiv cu o valoare de 150 de lei pe lună, prevede proiectul de lege. După ce va fi promulgată, legea urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

“În orice domeniu mai ales în sportul de performanță, motivația are un rol determinant pentru obținerea de rezultate la nivel național sau internațional, deoarece stă la baza continuității”. Se menționează faptul că “juniorii care practică sportul de performanță au întâmpinat și întâmpină greutăți din punct de vedere financiar în ceea ce privește achiziționarea echipamentului sau materialelor sportive, achiziționarea alimentelor sau la medicație necesare efortului depus, toate fiind destul de costisitoare, precum și transportul aferent participării la pregătirea zilnică sau la competițiile locale județene naționale și internaționale necesare practicării sportului de performanță”, au transmis inițiatorii proiectului.

Conform unui amendament aprobat în comisia de tineret și sport, tichetele pot fi utilizate numai pe teritoriul României și sunt destinate achiziției de articole și echipamente sportive specifice disciplinei sportive practicate, transport între localități, suplimente nutritive sau recuperare medicală.

Inițial se propusese, ca sursă de venit pentru acordarea acestor bani, 0,5% din valoarea accizei pentru alcool și țigări, însă Guvernul a precizat că aceste accize nu mai reprezintă o sursă de venit pentru Ministerul Tineretului și Sportului. Așadar, banii, în jur de 314 milioane de lei pe an, estimează Guvernul, vor fi alocați de la bugetul de stat, mai exact din bugetul Ministerului Tineretului și Sportului.

Guvernul nu e de acord cu acest proiect de lege din cauza sumelor ce trebuie alocate de la bugetul de stat. “Guvernul are obligația de a conduce o politică fiscal bugetar în mod prudent pentru a gestiona resursele obligațiile bugetare și riscurile fiscale, iar adoptarea inițiativei legislative ar influența negativ țintele deficit bugetar asumate pentru anul 2021, de 7% din PIB, stabilitatea macroeconomică și rating-ul de țară, în relație cu organismele financiare internaționale”.

În ce condiții poate un elev sportiv să beneficieze de tichete:

Fiecare tichet de sportiv este valabil numai dacă are înscris numărul sub care a fost înseriat de către unitatea emitentă și cuprinde cel puțin următoarele:

  • emitentul și datele sale de identificare;
  • valoarea nominală a tichetului de sportiv;
  • spațiu pentru înscrierea numelui, a prenumelui și a codului numeric personal ale sportivului care este în drept să utilizeze tichetul de sportiv;
  • interdicția de a utiliza tichetul de sportiv în alte scopuri decât în scopul activității sportive;
  • seria și numărul legitimației de sportiv cu menționarea numelui structurii sportive la care acesta este legitimat și categoria de vârstă;
  • elementele de identitate vizuală ale structurii sportive și ale Ministerului Sportului.

Sursa – ziarulunirea.ro