Voluntari pe pârtie, într-o acțiune de eco-distracție ”Pro-Parâng”

Parcă biciodată nu a fost atât de aglomerată pârtia B de pe Domeniul Schiabil din Stațiunea Parâng Petroșani, în afara sezonului de schi, așa cum s-a întâmplat sâmbătă, 29 octombrie 2022.

Într-o zi superbă de toamnă, circa 60 de iubitori ai muntelui și ai Parângului au răspuns invitației lansate de Asociația ”Pro-Parâng” și au devenit voluntari pentru câteva ore bune într-o acțiune de ecologizare și re-amenajare a acestei pârtii de schi deosebit de apreciată de iubitorii sportului alb. În rândul acestora s-au aflat copii și adulți, elevi și profesori, sportivi de la Clubul Sportiv Școlar Petroșani, voluntari de la Subfiliala locală de Cruce Roșie din Petroșani, simpatizanți și membri ai Asociației ”Pro-Parâng”, iubitori ai muntelui, în general.

Președintele Asociației ”Pro-Parâng”, Cazimir Radvanski, inițiatorul acestei inedite acțiuni, spune că voluntarii au lucrat la amenajare unei porțiuni din pârtia B. ”A fost amenajat culoarul de urcare cu teleschiul dar și pârtia propriu-zisă de schi, de pe care s-a strâns piatră. La final, ca în multe alte ocazii am fost întâmpinați la Vila Iulian cu mâncare și băutură. O parte din participanți am mai continuat acțiunea ,,piatra” și pe pârtia Telescaun. Pentru a avea rezultatele scontate, cred că astfel de acțiuni mai trebuie organizate, pentru că în Parâng solul este foarte bolovănos, stratul vegetal foarte firav și, dacă vrem să avem pârtii de calitate, trebuie să creăm condiții pentru dezvoltarea sămânței de iarbă. Mulțumim celor care au participat la acțiune, mulțumim Vila Iulian pentru ospitalitate”, a declarat Cazimir Radvanski.

Pârtia B face parte din Domeniul Schiabil Parâng, este situata pe versantul vestic față de Vârful Parângul Mare, numele fiindu-i dat de forma sa ciudată în forma de “B”. Este o pârtie de dificultate ridicată, utilizată pentru concursuri de către schiorii profesioniști și dispune de un teleschi. Lungimea pârtiei este de 3 km și are o diferență de nivel de 800 metri.