Stil de viață sănătos: Câți pași trebuie să facem zilnic pentru a evita îngrășarea

Cercetările arată că o persoană obișnuită se îngrașă cu aproximativ 0,5 – 1 kilogram cu fiecare an care trece, pe parcursul vârstei mijlocii. Cu timpul, această greutate suplimentară tinde să se acumuleze și să determine chiar apariția obezității.

Vestea bună e că oamenii de știință au aflat câți pași trebuie să facem zilnic ca să nu ne îngrășăm. Aceștia au analizat timp de patru ani datele a peste 6.000 de participanți care au purtat cel puțin zece ore pe zi dispozitive electronice de monitorizare a activității fizice, relatează CNN.

Persoanele selectate pentru programul de cercetare „All of Us”, derulat de National Institutes of Health din Statele Unite, au avut vârste cuprinse între 41 și 67 de ani și indexul de masă corporală cuprins între 24,3 (corespunzător unei greutăți sănătoase), și 32,9 (echivalent cu obezitatea).

Ce au descoperit cercetătorii:

Persoanele care au mers pe jos 6,4 kilometri pe zi (în jur de 8.200 de pași) au fost mai puțin predispuse să devină obeze sau să sufere de apnee în somn, reflux gastroesofagian și tulburări asociate cu depresia. O greutate mai mică poate reduce presiunea pe gât și stomac, în timp ce mișcarea este un tratament esențial pentru depresie.
Subiecții supraponderali (cei cu index de greutate corporală între 25 și 29) și-au redus la jumătate riscul de obezitate când au făcut 11.000 de pași pe zi.
Creșterea numărului de pași făcuți zilnic a condus la reducerea cu 50% a incidenței cumulative a obezității la vârsta de 50 de ani.
Persoanele cu index de greutate corporală de 28 își pot reduce cu 64% riscul de obezitate dacă fac între 6.000 și 11.000 de pași zilnic.
Profesorul Dr. Evan Brittain, de la Vanderbilt University Medical Center din Nashville, Statele Unite, coordonatorul studiului publicat de jurnalul științific Nature Medicine, a explicat că există și alte beneficii importante ale mersului pe jos, precum reducerea riscului de a dezvolta diabet și hipertensiune, observată la persoanele care fac cel puțin 8.000 – 9.000 de pași pe zi.

„Aș spune că e cu atât mai bine cu cât faci mai mulți pași”, a arătat el.

Noul studiu confirmă impactul puternic pe care mersul îl are asupra sănătății. Potrivit unei cercetări publicate în septembrie, persoanele între 40 și 79 de ani care fac 9.826 de pași în fiecare zi au un risc cu 50% mai mic de a suferi de demență în următorii șapte ani.

Recomandările medicale actuale pentru adulții americani prevăd că aceștia trebuie să facă săptămânal între 150 și 300 de minute de activitate fizică moderată, precum mers rapid, dans, pedalat, tenis la dublu sau aerobic în apă pentru a-și menține starea de sănătate.

ziarulunirea.ro