România este invitată oficial de Comisia Europeană să adere la spațiul Schengen. Votul final se va da în decembrie

„Spațiul Schengen va deveni mai puternic odată cu aderarea României, Bulgariei și Croației la spatiul de libera trecere”, a declarat, miercuri, comisarul Ylva Johansson.

„Este timpul să includem aceste țări. Este timpul să le spunem bine ați venit”, a mai spus comisarul Ylva Johansson.

Raport favorabil al comisarilor europeni în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen. Raportul experților Comisiei Europene arată că țara noastră este pregătită să devină membru al spațiului de liberă trecere. Drept urmare, miniștrii Uniunii vor recomanda, la fel ca Parlamentul European, aderarea României – dar și a Bulgariei – la spațiul Schengen.

Experții au calculat deja că aproximativ 40% din costurile transporturilor către țări din spațiul Schengen, de la noi și din Bulgaria, reprezintă cheltuile legate de logistică și mai ales de asteptarea, uneori cu zilele, la granițele dintre noi si Ungaria sau dintre Bulgaria și Grecia.

Olanda încă nu acceptă ca România și Bulgaria să intre în Schengen de la 1 ianuarie, iar pentru o decizie favorabilă este nevoie de un vor în unanimitate în Consiliul European care va avea loc în luna decembrie.

Sursa- europafm.ro