Reguli pentru sacrificarea porcului de Crăciun: Amenzi mari pentru cei care comercializează carne neexpertizată sanitar veterinar

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis o serie de informații de care românii ar trebui să țină cont pentru a preveni problemele de sănătate provocate de consumul de carne de porc neexpertizată sanitar veterinar.Regulile care trebuie respectate în momentul sacrificării porcului în gospodărie 

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a precizat că sacrificarea porcului în gospodărie vine la pachet cu o serie de reguli pe care românii trebuie să le cunoască și să le aplice. În primul rând, autoritățile au menționat că porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta nu pot fi comercializate, ci doar consumate în familie.

Înainte de sacrificarea porcului, crescătorii au obligația de a solicita vizita medicului veterinar pentru ca acesta să verifice starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare, pentru a vedea ce probe trebuie prelevate și ce analize trebuie făcute pentru ca, ulterior, consumul de carne de porc să nu pună sănătatea în pericol, iar o altă regulă este ca medicul veterinar să amețească porcul înainte de sacrificare, asta pentru a scuti animalul de suferință.

ANSVSA atrage atenția că cel care sacrifică porcul în gospodărie are obligația de a preda medicului veterinar crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate. Poate face acest lucru în termen de maxim 7 zile de la momentul sacrificării, aceste informații fiind necesare pentru actualizarea Bazei Naționale de Date (BND).

Specialiștii atrag atenția că este necesar ca după sacrificarea porcului, carnea să fie testată pentru Trichinella spp. Dacă analiza iese pozitivă, ANSVSA spune că proprietarii porcului vor fi despăgubiți de stat la valoarea de piață a animalului, dacă acesta este identificat și înregistrat.

Pentru a putea testa carnea pentru Trichinella spp. este nevoie de probe din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului, conform ansvsa.ro.

În comunicatul oficial, ANSVSA a precizat că examenul trichineloscopic costă între 22 de lei +TVA și 81 de lei+ TVA (digestie artificială).

Amenzi mari pentru cei care comercializează carne de porc neexpertizată sanitar veterinar

Având în vedere că este interzisă comercializarea cărnii provenite de la porcul crescut în gospodărie, ANSVSA atenționează că persoanele care vând carne de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranța alimentelor riscă amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.

Sursa: kanald.ro