Capitala Culturală a Europei, gazda unui concert al reputatului clarinetist Tibor Réman, orginar din municipiul Vulcan

În suita evenimentelor culturale de anvergură pe care le găzduiește Timișoara, Capitala Culturală a Europei în anul 2023, se înscrie și Concertul pentru clarinet și orchestră nr. 1 în fa minor, op. 73 de C.M von Weber care, împreună cu alte bucăți muzicale reprezentative ale muzicii clasice universale, au putut fi audiate, la finalul acestei săptămânbi, de publicul meloman, pe scena Filarmonicii ”Banatul” din Timișoara, în interpretarea Orchestra simfonice dirijată de maestrul Radu Popa, avându-l ca solist pe Tibor Réman. Acesta este considerat drept cel mai bun clarinetist român și unul dintre cei mai valoroși virtuozi ai acestui instrument din Europa.

Informația este cu atât mai valoarosă pentru noi pentru că reputatul muzician este născut în municipiul Vulcan, localitate în care și-a petrecut și cei mai frumoși ani ai copilăriei. Mezinul familiei reputaților profesori Valentin și Elisabeta Réman, care au profesat la Școala gimnazială nr. 4 Vulcan în anii de dinainte de 1989, Tibor Réman își amintește și acum de anii pe care i-a petrecut în Valea Jiului. ”Eu am doar amintiri plăcute din copilăria mea din Valea Jiului. Faptul că am plecat la studii la Cluj nu a fost o ”evadare”, ci mai degrabă ideea părinților. Am iubit orașul natal. Și astăzi îmi lipsește imaginea Munților Parâng deasupra orașului. În România revin însă mult prea rar. Familia s-a mutat la Cluj, așa că nu am mai fost de foarte mult timp la Vulcan. Dar mai am prieteni din copilărie în oraș, iar zona este de o frumusețe aparte, așa că odată și odată, cât de curând, sper, am să îmi revăd orașul natal” , spune Tibor Réman, într-un interviu pentru Filarmonica ”Banatul” din Timișoara.

Familia Réman a decis, după 1990 să se mute la Cluj,Tibor Réman tocmai pentru a da posibilitatea copiilor lor de a studia muzica. Tibor, la fel ca și fratele său mai mare, Zoltan au studiat clarinetul la Cluj, mai întâi la Liceul de Muzică ”Sigismund Toduță”, mai apoi la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima”. Fratele său, Zoltan Réman este astăzi clarinetist principal la Filarmonica de Stat din Cluj, profesor de saxofon la Academia de Muzica „Gh. Dima” Cluj și fondator al Transiylvanian Saxophone Quartet, o apreciată formația camerală de muzică clasică.

Mezinul familiei, Tibor Réman este însă cel care a reușit să urce, pas cu pas, în ierarhia muzicii instrumentale, până la cel mai înalt nivel, fiind recunoscut astăzi drept cel mai vbaloros clarinestist român și unul dintre cei mai apreciați din Europa. În prezent, Tibor Réman este prim-clarinetist-solist la Staatskapelle Berlin/ Opera de Stat Berlin, în cadrul căreia deține această calitate din anul 2010. Recunoaște cu sinceritate că drumul spre o carieră în muzică nu a început deloc ușor, iar insistența păriniților și, mai ales, sprijinul fratelui său, au fost definitorii în cariera sa artistică. ”Studiile muzicale le-am început la 11 ani, la Școala de Muzică ”Sigismund Toduță” din Cluj. Dragostea pentru muzică mi-au insuflat-o părinții, fratele meu mai mare, Zoltan Réman, care era deja un binecunoscut și apreciat clarinetist, dar și primul meu profesor de clarinet, domnul Gheorghe László. Cu exigență, dar și cu multă dăruire, dânsul a reușit să-mi trezească pasiunea pentru acest instrument”spune Tibor Réman.

Acesta recunoaște că școala românească l-a format ca muzician, însă, în același timp, admite că străinătatea i-a oferit nivelul înalt de performanță pe care l-a atins în arta muzicală. ”Clujul m-a format ca și clarinetist. La Budapesta și Berlin am fost atras de posibilitatea de a studia cu profesori renumiți și de a avea o viață culturală, muzicală foarte atractivă. Acolo am auzit pentru prima oară muzicieni și orchestre de prim rang mondial. Unele dintre aceste concerte au fost adevărate revelații. Mi-am dat seama cât de mult mai am de lucru din punct de vedere tehnic, dar mai ales stilistic ca să ajung aproape de un astfel de nivel artistic”, spune Tibor Réman.

Cu pasiune și dăruiire, dar mai ales cu multă muncă și abnegație, artistul vulcănean și-a câștigat astăzi un binemeritat loc de frunte în muzica clasică europeană, după un parcurs educațional cu adevărat de excepție. Tibor Réman a studiat la Liceul de Muzică ”S. Toduță” din Cluj (cu prof. Gheorghe Laszlo), Academia de Muzică ”Gh. Dima” din Cluj (cu prof. Ioan Goila), Academia de Muzică ”Franz Liszt” din Budapesta (cu prof. Zsolt Szatmari), Universitatea de Arte din Berlin (cu prof. Francois Benda). Este, de asemenea, bursier Staatskapelle Berlin și premiant al concursurilor internaționale Jeunesses Musicales București, Wiener Classic Prize Semmering, Yamaha Woodwind Competition Germania. Între anii 2004 și 2006 a fost colaborator permanent al Budapest Festival Orchestra, care se afla sub bagheta maestrului Ivan Fischer. Din anul 2007 este colaborator permanent (prim-clarinetist) al Orchestrei West-Eastern Divan, sub bagheta maestrului Daniel Barenboim. De asemenea, între anii 2008-2010 a fost prim-clarinetist-asistent la Orchestra de Stat/Opera de Stat din Hanovra. Din 2010 este prim-clarinetist-solist la Staatskapelle Berlin/ Opera de Stat Berlin, sub bagheta dirijorului principal Daniel Barenboim și a dirijorilor invitați Simon Rattle, Zubin Mehta, Christian Thielemann, Gustavo Dudamel, Antonio Pappano etc. A participat în turnee la toate festivalurile importante: Salzburger Festspiele, BBC Proms, Luzern Festival, Musikverein Wien. A concertat în renumitele săli de concerte precum Carnegie Hall New York, Suntory Hall Tokyo, Philharmonie de Paris ș.a.

Este de asemenea membru permanent al ansamblului cameral Boulez Ensemble Berlin, cu care concertează pe scene importante: Carnegie Hall New York, Philharmonie de Paris, Philharmonie Berlin, Pierre Boulez Saal Berlin etc.

Din anul 2010, Tibor Réman este și lector universitar la Universitatea de Arte din Berlin și mentor în cadrul Academiei de Orchestră Staatskapelle Berlin.

Având în vedere aceasta doar câteva considerații din cariera și palmaresul artistic al acestui valoros reprezentant al artei muzicale internaționale, dar și frumoasele cuvinte pe care care acesta le are la adresa orașului său natal din Valea Jiului, este cât se poate de evident că avem de-a face cu un om care face cinste nu doar prestigioasei sale familii, ci și comunității vulcănene pe care o onorează la cel mai înalt nivel.

Ce frumos ar fi dacă, într-o bună zi, am putea audia ”Concertul pentru clarinet și orchestră nr. 1 în fa minor, op. 73” de C.M von Weber și pe o scenă din Valea Jiului, de ce nu chiar la Vulcan, orașul natal al celui mai bun clarinetist român și unul dintre cei mai valoroși virtuozi ai acestui instrument de pe întregul mapamond, chiar în interpretarea acestuia, vulcăneanul Tibor Réman.