Premianții fără premii/ Un suflet frumos cu un intelect de aur , Sonia Șortan

Avem bucuria de a anunța o nouă ediție a acestei campanii de suflet pentru suflete. De aproape doi ani de zile comunitatea hunedoreană, a județului și nu numai, mulțumește public oamenilor pe care-i apreciază, respectă și susține. Ca propunere de redescoperire a spațiului public în jurul valorilor românești, campania „Premianții fără premii” a ajuns, grație eforturilor celor care vin sâmbăta în centrul orașului, să fie un eveniment „by default” în activitatea citadină. Ne exprimăm respectul și gratitudinea pentru acest gest uriaș de a susține un proiect care uimește, surprinde și încântă, în cele din urmă, pe toți cei care află despre el. Pentru sâmbătă vă propunem să ne întâlnim cu Sonia Șortan, eleva Colegiului Național „Decebal” Deva, medaliată cu argint la Olimpiada internațională de Geografie, care a avut loc la Moscova.

COPERTA copy

Sonia Șortan a terminat cursurile liceale în acest an și a susținut examenul de bacalaureat. Vara ei a fost una fierbinte din toate punctele de vedere. După eforturile de susținere a testului de maturitate, alături de colegii săi, tânăra absolventă a plecat la Moscova pentru a reprezenta cu succes România la Olimpiada internațională de Geografie. Seriozitatea cu care s-a pregătit, efortul susținut în procesul didactic, a făcut ca rezultatele ei să reprezinte motive de mândrie pentru mama ei, pentru profesorii ei, pentru noi toți, asimilându-i succesul ca fiind un succes al comunității. Mândri de o astfel de performanță, ni se pare firesc să o întâlnim pe Sonia Șortan, să-i semnăm diploma și să-i spunem din inimă ”Mulțumesc!”.

Performanțele ei sunt cu atât mai strălucitoare dacă avem în vedere faptul că a făcut naveta de la Brad la Deva, că mama ei a fost disponibilizată de la muzeul Aurului, că starea materială a familiei nu este una dintre cele mai bune. Dar toate aceste greutăți, printre care ne rezumăm la a sublinia plecatul de acasă prin viscol, ger, ploaie, arșiță pentru a învăța carte, nu au reprezentat obstacole insurmontabile în fața performanței. Sonia Șortan este un om deosebit, un suflet frumos și un intelect de aur.

A aplicat la cinci facultăți din Marea Britanie, fiind admisă la toate cinci. Nu a plecat la cursurile oferite gratuit de instituțiile britanice pentru că nu are bani de cazare și masă, fapt pentru care a ales să plece să studieze la București la Facultatea de Geologie. Va pleca în curând.

Vă invităm și vă rugăm să-i oferim, dacă o să considerați că merită, prețuirea noastră, sufletele noastre în dar, ca sprijin emotional din partea noastră.

Pentru exemplul puternic oferit, de abnegație, de putere de muncă, de model în educație și de promovare a României în competițiile internaționale vă propunem să ne întâlnim cu această fată minunată, cu domnișoara Sonia Șortan, și să-i spunem mândri de ea și că o susținem, fie chiar și moral. Sâmbătă, 26 septembrie 2015, ora 11.00, domnișoara Sonia Șortan vine s-o cunoaștem. Aveți ocazia să o priviți în ochi, să-i spuneți o vorbă caldă și să fiți parte dintre cei care îi vor mulțumi oficial printr-o diplomă și un buchet de flori venind în fața statuii lui Decebal din centrul Devei.

[slideshow_deploy id=’13836′]