Pădurile protejate din Retezat sub drujba țapinarilor

Țapinarii nu țin cont de nicio regulă. Rezervația Științifică Gemenele, aflată în zona de protecție strictă a Parcului Național Retezat a fost “cercetată” cu drujba. Garda Forestieră a descoperit mai multe fapte ilicite, pentru care dosarele au fost înaintate Parchetului.

“Actele de convenție aplicate de către Garda Forestieră Timișoara în aria celor două parcuri naționale (Parcul Național Retezat și Parcul Național Domogled-Valea Cernei – n.r.) în perioada 2010-2015, au vizat abateri de la instrucțiunile privind termenele, modalitățile și perioadele de colectare, scoatere și transport al materialului lemnos aprobat prin Ordinul ministrului mediului și pădurilor ne. 1540/2011 pentru aprobarea instrucțiunilor privind termenele, modalitățile și perioadele de colectare, scoatere și transport al materialului lemnos cu modificările ulterioare, în partizi, constituie în zona de conservare durabilă (zona tampon) a acestora și sunt în număr total de 9, din care 5 în PNR și 4 în PNDVC. Faptele pentru care au fost înaintate la Parchet acte de constatare a infracțiunii sunt în număr total de 3 și au cnstituit tăieri ilegale de arbori cu un volum cumulat de 13,1 mc și o ocupare fără drept de fond forestier”, arată oficialii Ministerului Mediului.

Mai grav este faptul că țapinarii au defrișat și Rezervația Științifică Gemenele, aflată în zona de protecție strictă a Parcului Național Retezat.

“Este de menționat faptul că, una dintre tăierile fără drept a fost descoperită în Rezervația Științifică Gemenele din zona de protecție strică a PNR (volum 1,02 mc), iar cealaltă tăiere a fost identificată în pășunea Păltinei din zona de conservare durabilă a aceleiași arii protejate, arborii tăiați provenind din vegetația forestieră din afara fondului forestier național. Ocuparea fără drept de fond forestier identificată în zona de protecție integrală a PNDVC a afectat o suprafață de 0,95 ha”, mai arată ministerul de resort.

Suprafața peisajului forestier intact Retezat este de 97.926 ha, din care 88.251 ha sunt incluse în arii protejate, restul de 9.221 ha este concentrat în trei perimetre, respectiv Bucova (7.251 ha), Câmpu lui Neag (1.525 ha) și Țarcu (444ha).

[slideshow_deploy id=’36591′]



« (Știre anterioară)
(Următoarea știre) »