Nu răspundeți la apeluri cu prefixul de țară +33

Polițiștii avertizează că o nouă metodă de înșelăciune prin apeluri telefonice a luat amploare și tot mai mulți români cad în plasa țeparilor. Rețeta este cât se poate de simplă. Posesorul unui abonament, indiferent de rețea, primește un apel de la un număr de telefon cu prefixul de țară +33, adică prefixul Franței.

Apelul este foarte scurt, uneori nici nu poate fi remarcat, dar rămâne în lista de apeluri pierdute. Dacă posesorul abonamentului sună înapoi pe același număr, face o mare greșeală. În momentul în care a fost efectuat apelul, acesta nu mai poate fi oprit decât dacă este scoasă bateria din telefon. În acest fel, apelatul își încarcă cartela sa de telefon cât timp îi permite apelantul. Dacă nu aveți rude sau cunoscuți în Franța, cu care conversați periodic prin telefon, ar fi de preferat să nu apelați numerele cu prefix de țară +33. Polițiștii mai spun că dacă totuși ați apelat un astfel de număr de telefon și nu reușiți să opriți apelul, în cel mai scurt timp scoateți bateria și lăsați telefonul așa cel puțin 5 minute.

 

Nu doar apelurile cu prefixul Franței vă pot păgubi ci și cele din țări africane, iar mai mulți români au și căzut în plasa escrocilor. Oamenii spun că apelurile s-au realizat spre miezul nopții de obicei și în cursul dimineții, fiind de foarte scurtă durată. Prefixele diferă, însă printre ele sunt numele de telefon din Sudan, Zimbabwe, Burundi sau Africa de Sud.

Romanii care au sunat înapoi spun că s-au trezit având costuri suplimentare între 0,7 — 2 euro pe factură.

Poliția vă recomandă, în cazul în care sunteți apelat de un astfel de număr și nu aveți rude sau prieteni apropiați în țările respective, să nu apelați înapoi nici aceste numere.