Biserica și Armata – demersuri frățești pe pământ hunedorean

În avanpremiera ceremoniilor destinate Zilei Eroilor Neamului și a sărbătorii Înălțării Domnului, membrii ai Filialei Județene „Sarmizegetusa” Hunedoara a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere „Alexandru Ioan Cuza” au participat, potrivit unei frumoase tradiții, la o întâlnire cu Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei.

Evenimentul care a prilejuit această reuniune național-bisericească intitulată ”Biserica și Armata – demersuri frățești pe pământ hunedorean”, a fost organizat cu spijinul Sectorului Cultural al Centrului Eparhial al Episcopiei Devei și al Hunedoarei, și a avut loc marți, 15 mai 2018, la Deva. Aici, în Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva s-a săvârșit slujba parastasului pentru toți membrii asociației județene amintite, strămutați în Împărăția lui Dumnezeu. Întru amintirea eroilor și a soldaților români căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea țării și a Sfintei noastre Biserici s-au depus coroane de flori la monumentul eroilor din curtea Catedralei Episcopale și s-a dat onorul militar.

Partea finală a manifestării, desfășurată în sala de festivități a Centrului Eparhial, s-a constituit din prezentarea a două referate, unul intitulat Contrubuția armatei române la realizarea Marii Uniri din 1918, susținut de Dl. Col.(r) Dănilă Moldovan, iar celălalalt 1 Decembrie 1918 – înfăptuirea unui vis, susținut de P. C. Părinte Conf. univ. dr. Florin Dobrei.

Cu acest prilej, s-au acordat diplome, panglici tricolore realizate in cinstea implinirii, anul acesta, a 100 de ani de la Marea Unire, s-au facut facut donatii de carti de ambele parti, iar la final, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie a transmis un gând de suflet tuturor celor prezenți.

Fotografii realizate de: Șerb Ionel

[slideshow_deploy id=’13837′]