Hunedoara: Nereguli la produsele specifice sărbătorilor de iarnă

Chiar dacă produsele ambalate vă fac cu ochiul, iar sărbătorile de iarnă sunt tot mai aproape, inspectorii de la Protectia Consumatorului vă sfătuiesc să fiţi foarte atenţi de unde cumpăraţi produsele specifice şi modul în care se prezintă acestea.

Reprezentanţii Oficiliului Naţional pentru Consumatorilor au desfăşurat o serie de acţiuni de control, în mai multe judeţe ale ţării, inclusiv Hunedoara,  care a vizat modul de etichetare şi comercializare a produselor alimentare specifice sărbătorilor de iarnă. În total, au fost controlaţi 621 operatori economici şi s-au constatat abateri la 459, aproximativ 74%.  A fost verificată o cantitate de cca. 69 tone de produse alimentare specifice  sărbătorilor de iarnă, iar la circa 9,5 tone (13,8%) s-au constatat abateri de la prevederile legale privind protecţia consumatorilor.

În judeţul Hunedoara, în urma verificărilor au fost descoperite produse alimentare care nu erau insoţite de etichete cu elementele de identificare – caracterizare ale produsului, cum ar fi cozonacul cu mac şi nucă, ambalat la 700g.

De asemenea, o altă neregulă stabilită este lipsa informării cu privire la data durabilităţii minimale la produsele comercializate în vrac, pentru judeţul Huendoara vizate fiind unele bomboane de pom cu diferite umpluturi vrac, importate din Ungaria.

Pentru neregulile descoperite, în general, OPC a dispus oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 235 kg produse alimentare. în valoare de 4.000 lei, produse improprii consumului uman; oprirea temporară de la comercializare a peste 7 tone produse alimentare specifice sărbatorilor de iarnă, în valoare de 105.000 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate, precum şi aplicarea de 513 sancţiuni contravenţionale, dintre care 289 amenzi în valoare de 949.600 lei şi 224 avertismente pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.