Prejudiciu de peste 140.000 de lei la CEH din „şmecherii” cu motorină

locoZeci de mii de litri de motorină s-au evaporat din rezervoarele locomotivelor folosite de Complexul Energetic Hunedoara, iar prejudiciul este calculat la pste 140.000 de lei.

Inspectorii Curţii de Conturi sunt cei care au scos la iveală faptul că motorina din rezervoarele locomotivelor  de la CEH dispare fără urmă şi asta fără ca cineva să se sesizeze şi să ia măsuri. Altfel nu se explică de ce situaţia trenează de cel puţin trei ani. Echipele de control, care au comparat datele obţinute după verificările din teren cu cele consemnate în Fişele de bord ale locomotivelor şi alimentările cu motorină efectuate în perioada 2011 – 2014 şi înregistrate în evidenţele contabile au scos la iveală că peste 23.000 de litri de combustibil nu se regăsesc nicăieri. Practic, este vorba despre 4 locomotive care nu ar fi consumat motorina, dar care nu mai este nici în rezervoare.  „Prin descărcarea şi prelucrarea datelor existente în memoriile Instalaţiilor de Înregistrare şi Consum Combustibil (ICL) ale locomotivelo au fost reconstituite informaţii în timpi reali cu privire la momentul exact al alimentărilor cu combustibil, a consumului normal de motorină, a nivelului de motorină din rezervor, a sustragerilor de motorină, a consumului anormal de motorină cu sustragere de motorină imediat după pornirea motorului diesel, a golirii rezervorului cu motorul oprit”, explică mecanismul reprezentanţii curţii de Conturi. În acest mod, s-a produs un prejudiciu calculat la peste 140.763 de lei, care a fost adus şi la cunposştinţa oficialilor entităţii energetice.

Reprezentanţii CEH nu au contestat abaterea în sine, dar spun că valoarea exactă a prejudiciului poate fi stabilită doar printr-o expertiză tehnică.