Sărbătoarea comunităţii maghiare din judeţul Hunedoara

2015_03_15_comemorareHD„Aşa cum primăvara înseamnă și un nou început, pentru comunitatea maghiară ziua de 15 martie are multiple semnificații inclusiv cea a unui nou început”, a afirmat președintele UDMR Hunedoara, deputatul european Iuliu Winkler, duminică, la Hunedoara, în cadrul manifestărilor dedicate Revoluției maghiare din 1848-49.

”Acum, după 25 de ani de la Revoluția din 1989, când se apropie momentul în care tinerii care s-au născut după acest eveniment vor prelua ștafeta și vor deveni liderii comunității noastre, UDMR trebuie să identifice, sub semnul noului început, calea pe care va trebui să o parcurgă în următorii 25 de ani. Consider că cea de-a 167-a aniversare a Revoluției maghiare din 1848-49 va marca un nou început important pentru comunitatea maghiară din Transilvania”, a declarat Iuliu Winkler.

Liderul UDMR Hunedoara a mai spus că ziua de 15 martie este o ocazie bună pentru a rememora obiectivele și valorile reprezentate de tinerii revoluționari din 1848-49, pentru că și astăzi pacea, libertatea, fraternitatea și egalitatea au aceeași importanță. ”Să nu uităm că aceste valori nu au pierit din viața comunității maghiare din Bazinul Carpatic, și cu toții suntem responsabili pentru a învăța noile generații care sunt semnificațiile păcii, fraternității, libertății și egalității. Trebuie să facem și mai mult. (…) Pacea și libertatea nu au fost și nu sunt intrinseci pentru toate comunitățile din Bazinul Carpatic. Acum maghiarii, românii și celelalte naționalități din Ucraina sunt în pericol, și încă ne mai amintim de faptul că, acum câțiva ani, în Serbia, a fost o situație asemănătoare”, a mai arătat Iuliu Winkler. El a subliniat faptul că tinerii trebuie învățați să apere libertatea ori de câte ori este nevoie.

Comunitatea maghiară din Hunedoara a sărbătorit 15 martie cu o slujbă și un eveniment comemorativ la Biserica reformată, după care au depus coroane la monumentul dedicat poetului Petőfi Sándor. A mai avut loc un program cultural susținut de elevi, iar din partea Organizației UDMR din municipiul Hunedoara au luat cuvântul președintele acesteia, Kofity Zoltán, și consilierul local Takács Aranka.

2015_03_15_comemorareHD2Festivitatea centrală a zilei de 15 martie din județ, a avut loc astăzi la Deva. La eveniment a participat prefectul județului Hunedoara, Sorin Vasilescu , care a transmis mesajul premierului Victor Ponta adresat comunității maghiare din România. Primăria municipiului reședință de județ a fost reprezentată de către viceprimarul Marius Surgent, iar președintele executiv al UDMR Hunedoara, Ștefan Dezmeri, a dat citire mesajului festiv al premierului Ungariei.



(Următoarea știre) »