Zilele Maghiare din judeţul Hunedoara debutează de 1 Mai

afis yilele maghiare„25 de ani pentru cei de 25 de ani” este motto-ul sub care se vor desfășura „Zilele Maghiare din județul Hunedoara” care vor debuta în acest an la 1 mai. Manifestările se vor desfășura timp de 10 zile în 11 localități din județ, oferind aproape 50 de evenimente și programe culturale și de petrecere a timpului liber.

”În acest an, organizăm pentru a 6-a oară „Zilele Maghiare din județul Hunedoara”, iar manifestările din cadrul acestora vor sta sub semnul celei de a 25-a aniversări de la înființarea UDMR. Pe lângă divertisment, programele noastre doresc să consolideze valorile comunității noastre într-un mediu multicultural ce are o tradiție de secole în regiunea noastră. Ca în fiecare an, dorim și de această dată să prezentăm comunitatea maghiară, cultura și tradițiile noastre, dorim să demonstrăm că îmbogățim patrimoniul cultural al județului Hunedoara. Păstrând spiritul deja consacrat al Zilelor Maghiare, dorim să continuăm dialogul care să consolideze încrederea, să ne prezentăm în fața comunității majoritare cu scopul ca aceasta să ne cunoască mai bine. Îi felicit pe organizatori, voluntari cu toții, pentru efortul depus, rodul muncii lor putând fi văzut între 1și 10 mai”, a declarat președintele UDMR Hunedoara, deputatul european Iuliu Winkler.

Deschiderea oficială a „Zilelor Maghiare” va avea loc, în 3 mai, la ora 16.00, în fața Casei de Cultură din Hunedoara, unde se va desfășura un spectacol de muzică și dans popular. În aceeași zi, de la ora 18.00, în sala mare a Casei de Cultură din Hunedoara, va avea loc decernarea premiilor ”Barcsay Ákos”, ceremonie care va fi urmată de un concert de muzică rock. La eveniment va participa Ambasadorul Ungariei în București, Zákonyi Botond. Reamintim faptul că Premiul ”Barcsay Ákos” a fost instituit, anul trecut, și este decernat personalităților care au obținut rezultate deosebite în beneficiul comunității maghiare din județ. Anual, trei personalități primesc această distincție, un slujitor al cultelor, un cadru didactic și o personalitate din sfera civilă. În acest an, Premiul ”Barcsay Ákos” va fi acordat protopopului romano-catolic Szász János, inspectorului școlar general adjunct profesor Máté Márta și lui Antal Amália care activează în cadrul societății civile din Lupeni. Președintele comisiei de decernare a premiului este directorul Liceului Teoretic ”Téglás Gábor”, Kocsis Attila, iar premiile sunt realizate de artistul plastic Koppándi Benczédi Ildikó din Deva.

În 6 mai, la Deva, Centrul unitarian ”Dávid Ferenc” va găzdui o conferință la care va participa sociologul Vetési László, cercetător în domeniul ”szórvány”*. În cadrul acesteia, el va vorbi despre conviețuirea religioasă și lingvistică în Transilvania.

În 8 mai, Liceul Teoretic ”Téglás Gábor” din Deva va găzdui o dezbatere cu privire la prezentul și viitorul comunității maghiare din Slovacia, la care va participa deputatul european din Slovacia Csáky Pál, fost vicepremier al Slovaciei.

Evenimentul de închidere a celei de a 6-a ediții a „Zilelor Maghiare din județul Hunedoara”, care va consta într-un târg cu produse tradiționale și programe culturale, se va desfășura sub egida Zilei Europei și va avea loc în 9 mai în fața Primăriei Deva.

Organizatorii principali ale zilelor maghiare sunt UDMR Hunedoara, Consiliul Tinerilor Maghiari din județul Hunedoara (HUMMIT) și Liceul Teoretic ”Téglás Gábor” din Deva.