Agent Green: „Natura trebuie să fie pe locul 1. Banii vin pe locul 2!”

Activiştii ecologişti de la Agent Green, dar şi reprezentanţi ai altor ONG-uri de profil, au avut o primă întâlnire cu noua conducere a ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, o întrevedere nu a faptelor, după cum au precizat reprezentanţii Agent Green, ci pentru stabilirea priorităţilor din punctul de vedere al Agent Green şi a celorlalte organizatii care au participat.

Color-Trans-860
Activiştii au cerut Ministerului să le răspundă de urgenţă la rezoluţia pentru ariile natural protejate. În plus, au mai solicitat ministrului suspendarea directorului general al Romsilva, Adam Crăciunescu, dar şi ca agenţii economici precum Romsilva să nu mai fie lăsaţi să administreze arii natural protejate.
„Să se înfiinţeze ANANP (Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate) pentru administrarea parcurilor naţionale şi natural cu buget de stat. Actualii angajaţi din administraţiile parcurilor care dedicaţi naturii sunt invitaţi să rămână în viitoarea ANANP”, susţin cei de la Agent Green. O altă solicitare face referire la eliminarea Erikăi Stanciu, secretar de stat în Minister, din procesul de luarea deciziei privind înfiinţarea ANANP deoarce s-ar afla în conflict de interese. „Vine din Romsilva şi are proiecte în derulare cu Romsilva prin fundaţia Pro Park pe care o conduce. Domnia să s-a poziţionat deja în favoarea menţinerii Romsilva pentru administrarea ariilor protejate”, arată ecologiştii, care mai cer şi să fie investigată echipa ministerului care a refuzat protejarea pădurilor vigine în anul 2005 când cercetătorii le-au oferit harta cu aceste păduri. Să fie investigate şi echipa ministerlui din 2011 care în loc să folosească acastă harta a început un alt proiect care nu este terminat nici astăzi, iar pădurile virgine se distrug în permanentă şi pentru totdeauna.
Un alt punct abordat a fost referitor la eegândirea fundamental a zonării interne a parcurilor naţionale, eliminarea zonării fragmentate aşa cum este acum şi care, spun ong-urile de protecţie a mediului, permite tăieri rase chiar şi în mijlocul parcurilor, dar şi eealizarea în toate parcurile de zone centrale fără intervenţii umane pe minim 75% din suprafaţă parcurilor. „Înfiinţarea ANANP a suscitat discuţii aprinse şi controverse mai ales cu organizaţiile care susţin Romsilva. Toţi susţinătorii Romsilva se plâng că nu există bani pentru arii protejate. În final însă chiar şi aceştia au realizat că situaţia parcurilor naţionale nu este ideală şi că este necesară o schimbare”, au precizat reprezentanţii Agent Green.
La finalul discuţiilor a-a agreat în unanimitate ca, în următoarea perioadă, grupul de lucru pentru ANANP să propună o structura ideală fără Romsilva sau alţi agenţi economici. „Natură trebuie să fie pe locul 1. Banii vin pe locul 2. Abia după ce vom avea o formă ideală pentru ANANP vom merge cu ea şi cu bugetul la premierul Cioloş. Dacă premierul Cioloş nu va acceptă formă ANANP şi bugetul atunci vom ieşi în stradă milioane de români să strigăm pentru tezaurul naţional românesc”, anunţă Agent Green.
[slideshow_deploy id=’20328′]