SNIMVJ stinge becurile de la Peştera Bolii!

Închiderea Minei Petrila, unitate ce aparţine de SNIMVJ, condamnă la întuneric Peştera Bolii, iar Consiliul Judeţean  Hunedoara şi Primăria Petroşani sunt chemate în ajutor. Situaţia este generată de faptul că în  proiectul de demolare a clădirilor ce au aparţinut Minei Petria este inclusă şi Casa Apei de la Peştera Bolii, acolo unde este şi transformatorul de unde se alimentează peştera.

646x404

Custodele Peşterii Bolii este Asociaţia ecologistă PetroAqua, iar preşedintele asociaţiei, Imre Szuhanek încearcă să găsească sprijin la autorităţile locale şi judeţene pentru a rezolva problema iluminatului pentru acest obiectiv vizitat de mii de persoane. Datele oficiale relevă faptul că numai anul trecut Peştera Bolii a fost vizitată de 10.000 de persoane, dintre care cel puţin 7.000 sunt plătitori de billet pentru vizitarea monumentului natural. Iar anul a început sub auspiciile cele mai favorabile. Numai duminică, de exemplu, au fost peste 100 de ghizi turistici de la Şcoala Naţională de Ghizi şi mai mulţi dintre ei au cerut cărţi de vizită, astfel încât să poată include obiectivul în circuitele turistice. Imre Szuhanek, cel care s-a implicat ani de zile direct în reamenajarea peşterii şi punerea ei în valoare, spune că Peştera Bolii este inclusă în mai multe circuite turistice importante, însă toată munca şi zbaterea ar putea fi zădărnicită prin lipsa energiei electrice. La ora actuală, monumentul naturii este alimentat cu energie de la tarnsformatorul aflat în incinta Casei Apelor, din imediata vecinătate, care aparţine de Mina Petrila. Numai că şi această clădire va dispărea odată cu exploatarea minieră, fiind cuprins pe lista imobilelor ce vor fi demolate. Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului nu are niciun motiv să mai ţină în viaţă acest obiectiv, aşa că, pentru Peştera Bolii trebuie găsite alte soluţii. “Trebuie să găsim sprijin până când se va putea extinde reţeaua de electricitate. Este nevoie de un proiect de hotărâre de consiliu, trebuie avize de la ENEL, iar asta poate dura câteva luni. Noi avem un consum mic, pentru că peste tot am pus LED-uri. Ne trebuie, însă, sprijin de la Primăria Petroşani sau de la Consiliul Judeţean pentru cheltuielile cu consumul reactiv şi asta până când se va rezolva cu alimentarea cu reţeaua de energie electrică”, a declarat Imre Szuhanek. De precizat că oficialii administraţiei publice şi judeţene au fost la fața locului încă din luna octombrie, pentru a  încerca să găsească soluţii, mai ales că pe lângă energia electrică pentru Peştera Bolii mai exista încă o problemă, respectiv cea a alimentării cu apă pentru cele aproximativ 20 de gospodării din zonă. Dacă această chestiune şi-a găsit soluţia, prin realizarea unei joncţiuni a  reţelei publice, curentul electric pentru Peştera Bolii rămâne, încă, o necunoscută.

Preşedintele PetroAqua spune că a cerut ajutor atât municipalităţii din Petroşani, cât şi oficialilor Consiliului Judeţean Hunedoara, cu care se are în vedere încheierea unui parteneriat, mai ales că sunt promovate mai multe obiective de interes turistic şi istoric, inclusive cetăţile dacice. Preşedintele CJ Hunedoara, Adrian David, spune că ştie foarte bine problema şi că se caută soluţii, din partea instituţiei pe care o conduce existând toată deschiderea. “Casa Apelor urmează să fie demolată de către cei de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului. Acest lucru va genera, practic două probleme. Cea mai importantă pentru noi, ca impact asupra comunităţii, era lipsa reţelei de apă pentru cele 20 de gospodării din acea zonă, dar aceasta s-a rezolvat. Cea de a doua problemă este cea a energiei electrice pentru Peştera Bolii. Noi suntem deschişi să-I sprijinim, însă este nevoie de o cooperare, trebuie să găsim formula legală pentru a  putea să alocăm fonduri”, a precizat Adrian David. Preşedintele CJ Hunedoara este, însă, de părere că pentru rezolvarea acestei chestiuni un rol important trebuie să îl aibă administraţia publică locală de la Petroşani.

[slideshow_deploy id=’22083′]