Probleme la Lonea. Se tem ca mina să nu le fie mormânt!

Minerii de la Lonea lucrează în continuare într-o stare de insecuritate, iar o targedie se poate produce oricând, reclamă oamenii.

63-1_81543400

Probleme grave sunt la această capacitate extractivă şi care persistă, din păcate, în ciuda verificărilor repetate şi a măsurilor luate de inspectorii de muncă. „Se încalcă flagrant şi în mod deliberat normele de securitate şi sănătate în muncă. Pericolul în care lucrăm este real”, spun unii dintre minerii de aici care au decis să vorbească, chiar şi sub protecţia anonimatului, după ce un inginer CFL de la Mina Lonea s-a blocat ore în şir în subteran pentru a  atrage atenţia asupra condiţiilor în care oamenii îşi defsăşoară activitatea. „Diferenţa între viaţă şi moarte este de două secunde. Am trăit asta pe pielea noastră. Lucrurile nu mai pot continua aşa”, spun truditorii din subteran, care se tem că mina le va fi mormântul, cum s-a mai întămplat în alte cazuri.

Neregulile despre care oamenii vorbesc sunt, din păcate, cunoscute. Au fost scoase la iveală şi de inspectorii de muncă din cadrul ITM, care au efectuat numeroase controale şi care sunt în continuare cu ochii pe Mina Lonea, cu atât mai mult cu cât aici, săptămâna trecută, a izbucnit şi un foc endogen, în urma unor acumulări de gaze într-un abataj care trebuia dezechipat.  „Au dus instalaţia de inertizare, s-a intervenit cu salvatorii minieri şi s-a reuşit dezechiparea abatajului. La ora aceasta nu mai există acel abataj. Am urmărit îndeaproape evenimentul. Acum situaţia s-a normalizat, a scăzut foarte mult concentraţia de gaze”, a declarat Ileana Bodea, şeful Serviciului SSM Petroşani din cadrul ITM Hunedoara. De precizat că situaţia a fost cu atat mai tensionată cu cât gazele începuseră să migreze şi spre alte lucrări, iar zona a fost monitorizată atent de salvatorii minieri.

Aşa cum spuneam, Mina Lonea este în continuare în atenţia inspectorilor de muncă şi este programată pentru noi controale peste două săptămâni. La acţiuni precedente, inspectorii de muncă au aplicat sancţiuni şi au decis chiar sistarea activităţii la unul dintre abataje. De asemenea, s-au făcut informări scrise către oficialii CEH, ai Inspecţiei Muncii şi ai Ministerului Muncii.

[slideshow_deploy id=’20328′]



(Următoarea știre) »