ALDE: Liberalii pun în pericol sistemul energetic și securitatea energetică națională

Adoptarea unui proiect privind sistemul energetic, care ar fi putut ajuta și la salvarea Complexului Energetic Hunedoara de la faliment, a fost respinsă de votul liberalilor susține președintele ALDE Gorj, Dian Popescu.

alde

”Așa-zișii liberali ai PNL au votat împotriva sistemului energetic și a securității energetice naționale. Este vorba despre proiectul pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr.123/2012 care a primit luni, 26 septembrie a.c., un vot favorabil, în plenul Senatului. Din păcate, am observat o nouă mostră a ridicolului PNL, care, după ce votase această lege în primă fază, după retrimiterea ei în Parlament de către președintele Iohannis și-a schimbat poziția față de inițiativa legislativă.

Demersul de modificare a Legii energiei poartă semnătura parlamentarilor ALDE și, inițial, avea și susținerea reprezentanților Partidului Național Liberal. Prin proiectul de lege dorim consolidarea sistemului energetic și eliminarea oricăror vulnerabilități interne. Ideea de a trata în mod echitabil toți producătorii de energie și de a permite realizarea mixului energetic, așa cum s-a întâmplat și în alte state membre UE, a fost de altfel reiterată și de ministrul Victor Vlad Grigorescu, în ultima sa vizită la ELCEN București.

Mai simplu spus, mixul energetic (care conectează toate tipurile de companii producătoare de energie din țara noastră) asigură stabilirea unui preț mediu/mic al energiei pentru populația și economia României. Practic, mixul energetic asigură securitatea energetică a României, prin scăderea prețului și blochează intrarea în faliment a multor companii energetice din România”, arată senatorul ALDE din Gorj.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale, va ajunge săptămâna viitoare, la Camera Deputaților.

”Votul de luni, este un pas incontestabil pentru salvarea Sistemului Energetic Național, din punct de vedere al sustenabilității energetice a României pe termen mediu și lung. Mai ales că în ultimele luni au intrat în insolvență trei mari companii energetice: Complexul Energetic Hunedoara, CET Govora și ELCEN București, iar votarea propunerilor de modificare a legii înseamnă salvarea companiilor românești”, mai spune președintele ALDE Gorj.

[slideshow_deploy id=’24093′]