Cristian Merișanu: ”Chiar dacă C.S.M. Mihai Viteazu a pornit mai greu, la Vulcan sportul merge în direcția bună!”

În presa scrisă din Valea Jiului, dar și în spațiul virtual, au apărut în ultima perioadă o serie de discuții referitoare la activitatea sportivă din Vulcan și, în mod special, la activitatea nou-înființatului Club Sportiv Municipal ”Mihai Viteazu” Vulcan.  Cele mai discutate aspecte au fost cele referitoare la sumele alocate de Consiliul Local dar și la rezultatele slabe înregistrate de echipa de fotbal în primele etape ale actualului campionat.

merisanu

Pentru corecta informare a iubitorilor de sport, l-am invitat pe viceprimarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu, să ne răspundă la câteva întrebări, sperăm, lămuritoare:

– Domnule viceprimar Cristian Merișanu, există voci care acreditează ideea că, deși s-a înființat doar de puțin timp, noul club sportiv l municipalității de la Vulcan, CSM ”Mihai Viteazu”, ar fi cheltuit deja o mare parte din banii alocați de Consilul local pentru anul în curs.

– Întrucât demersurile de înființare ale C.S.M. ”Mihai Viteazu” au fost finalizate la 1 septembrie, din suma inițială de 300.000 lei prevăzută în buget pentru finanțarea clubului în anul 2016 a fost alocată suma de 230.000 lei. Faptul că nu există o directă proporționalitate între această sumă și perioada de timp rămasă până la sfârșitul anului se datorează nevoii de achiziționare a unor materiale – echipamente, mingi, utilaje pentru întreținerea terenului, ceasuri și piese de șah, saltele ”tatami”, kimonouri etc – absolut necesare desfășurării în bune condiții a competițiilor și a pregătirii sportivilor.

– Nu vorbim despre o sumă mare de la Bugetul local pentru sport ?

– În cadrul Clubului Sportiv Municipal ”Mihai Viteazu” Vulcan funcționează secțiile de fotbal, handbal, șah, karate și atletism. În cadrul acestor secții activează circa 150 de sportivi legitimați, iar preocuparea clubului pentru sportul de masă vizează atragerea către sportul organizat a cel puțin încă 200 – 300 de copii și tineri din Vulcan. În aceste condiții, fondurile prin care Consiliul Local sprijină activitatea sportivă din Vulcan sunt departe de a fi exagerate, fapt evident pentru orice părinte care a trimis vreodată un copil la o competiție sportivă. De altfel, atragerea copiilor către sport și participarea acestora la activitatea sportivă de masă și de performanță se face cu investiții și, deseori, cu eforturi financiare foarte mari. C.S.M. ”Mihai Viteazu” își propune să preia aceste cheltuieli și astfel, să elimine orice contribuție financiară a părinților la nivelul practicării sportului de masă. Asigurăm pe toți cei interesați de totala transparență în folosirea fondurilor publice administrate. Mai mult, reamintim că C.S.M. ”Mihai Viteazu” se află în subordinea Consiliului Local al Municipiului Vulcan și se supune întru-totul legislației privind accesul la informațiile de interes public.

– Alte ”voci” vorbesc însă despre lispa de performanță, mai ales la secția de fotbal, unde echipa și-a pierdut și locul din liga sportivă în care a evoluat vechiul CS Vulcan.

– Pentru că C.S.M. ”Mihai Viteazu” Vulcan este un club nou înființat, conform reglementărilor Federației Române de Fotbal, echipa de fotbal a clubului nu se putea înscrie decât în Liga a V-a. Urmare a trecerii într-o ligă inferioară, mai mulți jucători de la fosta echipă C.S. Vulcan au preferat să plece la alte echipe din Valea Jiului, iar noua echipă este formată din juniori cu o medie de vârstă de 17 – 18 ani, având sportivi chiar și de 15 ani! Prelungirea demersului de înființare a clubului a menținut o stare de incertitudine, fapt ce a dus la întrunirea lotului de fotbal al C.S.M. ”Mihai Viteazu” Vulcan cu doar câteva zile înainte de începerea campionatului, în timp ce alte echipe s-au întrunit cu cel puțin o lună mai devreme.

– Cum se va mai face atunci performanță, la echipa de fotbal ?

– În acest sezon competițional, nu putem vobi despre performanță, la echipa de fotbal. Analizând condițiile în care a început sezonul 2016 – 2017, la nivelul conducerii clubului s-a convenit că în echipa de fotbal C.S.M. ”Mihai Viteazu” Vulcan este în reformare și NU ARE OBIECTIV ÎN ACEST SEZON! În vederea asigurării unei baze numeroase de selecție a viitorilor componenți ai echipei de fotbal, în această perioadă se pregătește o acțiune de amploare în rândul copiilor și tinerilor din Vulcan care doresc să practice acest sport, acțiune ce va duce în  mod sigur, la  îmbunătățirea lotului de jucători și a rezultatelor.

– Nu puțini sunt cei care spun că, în aceste condiții, nu se mai justifică finanțarea acestei echipe și că ea ar trebui desființată. Dumneavoastră cum vedeți această propunere ?

– În plină criza a sportului românesc, propuneri care vizează desființarea echipei de fotbal sau redirecționarea fondurilor alocate sportului pentru rezolvarea unor lucrări de infrastructură publică dovedesc o regretabilă necunoaștere a fenomenului sportiv și a nevoii de sport sau, în caz contrar, dovedesc rea–intenție. Sportul este prea important în viața copiilor noștri și a comunității pentru a putea glumi în acest mod pe seama lui.

– În concluzie, putem vorbi despre o viață sportivă activă, în anii următori, la CSM Mihai Viteazu Vulcan ?

– În concluzie, invităm toți iubitorii sportului să vină alături de C.S.M. ”Mihai Viteazu” pentru că, chiar dacă a pornit mai greu, la Vulcan sportul merge în direcția bună!

[slideshow_deploy id=’13837′]