Mirajul Dunării, o altă provocare irezistibilă pentru înotătorul Avram Iancu

iancu-romaniaDupă ce și-a înscris numele în rândul temerailor care au reușit performanța de a trece înot peste Canalul Mânecii, între Anglia și Franța, temerarul sportiv Avram Iancu din Petroșani își propune abordarea unei alte misiuni, în care sportul se întrepătrunde cu geografia, cu turismul, cu educația și cultura.

De data aceasta, Avram Iancu și-a propus să parcurgă înot, într-un maraton de excepție unic la nivel mondial, cei 2860 de kilometri ai fluviului Dunărea, de la izvoarele din Munții Pădurea Neagră (în Germania) și până la vărsarea acestuia, la Sulina, în Marea Neagră. ”De la izvoare la revărsare, din Pădurea NEAGRĂ la Marea NEAGRĂ, de la Donauschingen la Portul Sulina, aceasta este următoarea provocare ce mă cheamă într-un mod irezistibil! Voi înota 2860 de kilometri, 60 de zile încontinuu, cu o medie de 50 de kilometri şi 10 ore de efort, ZILNIC, fără costum de neopren. Voi străbate 10 ţări şi 4 capitale, fluturând drapelul patriei noastre de-a lungul întregului curs al bătrânului fluviu, între 20 iunie 2017 şi 20 august 2017”, spune Avram Iancu.

Acesta a dezvăluit faptul că ideea acestei provocări i-a venit tot în bibliotecă, acolo unde-și desfășoară zi de zi activitatea profesională. ”Şi ideea acestei noi provocări mi-a venit tot în bibliotecă. Am recitit romanul “Pilotul de pe Dunăre” a lui Jules Verne unde am redescoperit o poveste fascinantă. Cu exact 100 de ani înaintea naşterii mele (1876-1976), Jules Verne, dădea viaţă unei călătorii celebre; Ilia Brus (bulgarul Sergiu Ladko), câştigătorul concursului de pescuit a Ligii Dunărene, anunţa faptul că va naviga la bordul unei şalande (bărci), pe întreg parcursul Dunării, de la izvoare la revărsare, trăind numai din peştele pescuit în timpul călătoriei. Călătoria este fabuloasă, plină de mister, de suspans, de conotaţii profunde, diverse. Personajul romanului şi-a propus să parcurgă, cu barca, câte 50 km pe zi. Eu mi-am propus să parcurg această distanţă înot. Vreau să dau, pur şi simplu, viaţa acestui roman. Şi pentru mine, această călătorie este plină de conotaţii”, spune Avram Iancu.

Picture1-80x80Bibliotecarul din Petroșani apreciază că motivația acestui nou proiect temerar pe care dorește să-l abordeze anul acesta constă în a atrage atenția oamenilor asupra rolului lecturii cărţilor care, la fel ca și în cazul său, pot schimba vieţi, pot scrie şi rescrie poveşti care se pot transforma, la rândul lor în… romane. ”Îmi doresc ca generaţia tânără să DESCOPERE plăcerea lecturării acestui roman tocmai în timpul celor 60 de zile de înot. În timpul lecturării, această generaţie va avea posibilitatea, ca în paralel, să urmărească deplasarea mea live, prin utilizarea tehnologiei moderne, a GPS-ului, a gadget-urilor specifice vârstei lor. Astfel, s-ar face o simbioză nemaiîntâlnită între clasic şi modern, între aventura imaginară a romanului şi cea reală, între suportul îngălbenit al hârtiei şi displey-ului modern al telefoanelor mobile”, explică Avram Iancu.

În plus, acesta apreciază că românii nu trebuie să uite că deși izvorăște din Germania, deși străbate 10 țări și 4 Capitale europene, Dunărea își urmează cursul, cale de mai bine de 1000 de kilometri, pe teritoriul României.

Până în prezent, doar doi pământeni au mai reușit să-și pună în practică gândul de a înota toată Dunărea. Este vorba de slovenul Martin Strel, care în anul 2000 a reuşit să ajungă la final, în 58 de zile, ajutându-se de costumul de neopren şi de labele de înot iar în 2006, canadianca Mimi Hughes, avea să înoate acelaşi parcurs! S-a folosit şi ea de costumul de neopren dar a renunţat la labele de înot. Pentru acest fapt, la capătul unui efort impresionant, ajunge la final, epuizată, după 90 de zile. La fel ca și în cursa din Canalul Mânecii, eu NU am să folosesc DELOC costumul de neopren şi nici labele de înot. În acest sens, demersul meu constituie o premieră mondială şi o premieră naţională absolută. Sper să rezist şi să reuşesc acest lucru, sper să-mi dea Dumnezeu sănătate. Dunărea străbate 10 ţări şi 4 capitale. Delta Dunării este unică în lume şi este a noastră. N-am fost niciodată în Delta Dunării. Îmi doresc să ajung acolo înot, să o parcurg înot şi la capătul efortului, să o evidenţiez la nivel mondial”, mai spune Avram Iancu.

Demersul său va fi susținut de Canah, compania care a sprijinit și proiectul său de traversare a canalului Mîncii. Chiar și așa însă, Iancu este deschis parteneriatului și cu alți sponsori interesați să susțină noul său proiect sportiv.

[slideshow_deploy id=’43281′]