Proiectul european al Apa Serv Valea Jiului, încurcat de o condiție absurdă

Operatorul este obligat de legislația actuală să atribuie lucrările prin licitație publică ținând cont de criteriul prețului și nu neapărat de calitate.
 
Criteriul „preţului celui mai mic” la achiziţiile publice ar putea duce Apa Serv Valea Jiului la sapă de lemn, dacă lucrările pentru reabilitarea infrastructurii de apă potabilă și apă uzată vor fi atribuite fără a se ține cont și de calitate. În acest moment „preţul cel mai scăzut” este primul principiu al procedurilor de achiziţie publică de care ține cont Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP). „Noi nu putem da lucrările unor firme care vin cu un preț derizoriu, iau prima tranșă de bani și apoi intră în insolvență și faliment. În aceste condiții nu sunt de acord să atribui contractele, pentru că dacă nu se respectă etapele proiectului european vor fi corecții financiare și noi vom fi obligați să plătim. Eu nu pot risca viitorul societății și nici munca de ani de zile, pentru că noi, angajații Apa Serv Valea Jiului, am făcut eforturi pentru a ajunge unde suntem azi, adică pe profit. Da, dacă ANAP răspunde și plătește ceea ce ne-ar putea fi imputat din cauza unui constructor neserios, și astăzi atribuim licitațiile doar pe criteriul prețului scăzut”, declară directorul general al SC Apa Serv Valea Jiului, Costel Avram.
Apa Serv Valea Jiului a dat startul celui mai mare proiect de investiții de după 1989, după ce a semnat un contractul de finanțare nerambursabilă în valoare de 90 de milioane de euro. Banii europeni se vor duce în investiții și refacerea infrastructurii de apă potabilă și apă uzată.
[slideshow_deploy id=’19661′]