Complexul Energetic Hunedoara trebuie să restituie 60 de milioane de euro

Comisia Europeană a constatat că producătorul de energie Societatea „Complexul Energetic Hunedoara”  a primit din partea României un ajutor de stat incompatibil, în valoare de aproximativ 60 de milioane euro, prin patru împrumuturi finanţate din fonduri publice. În prezent, România trebuie să recupereze ajutorul ilegal şi dobânzile aferente.

Potrivit Margrethe Vestager, comisarul responsabil cu politica în domeniul concurenţei, în cazul CE Hunedoara, împrumuturile din surse publice acordate de România au conferit acesteia un avantaj economic necuvenit. La 21 aprilie 2015, Comisia a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, un ajutor de salvare temporar în valoare de 37,7 milioane euro (167 de milioane RON) pentru Complexul Energetic Hunedoara. Societatea se afla în dificultate din punct de vedere financiar din 2013. În contextul respectivei decizii, România s-a angajat să prezinte un plan de restructurare menit să asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, în eventualitatea în care societatea nu avea să fie în măsură să ramburseze ajutorul pentru salvare în termen de şase luni.

Ca urmare a nerambursării ajutorului, în martie 2018, Comisia a deschis o investigaţie aprofundată și a concluzionat că patru dintre cele cinci împrumuturi, în valoare totală de aproximativ 60 de milioane euro, plus dobânzile aferente, sunt incompatibile cu normele UE privind ajutoarele de stat şi România trebuie să le recupereze.

[slideshow_deploy id=’13837′]