La angajare, unele persoane vor trebui să aducă un document nou. Ce este certificatul de integritate comportamentală?

Cei care lucrează în sistemul de învățământ, de sănătate sau de protecție socială vor fi nevoiți să prezinte un certificat de integritate comportamentală care să ateste faptul că nu au fost condamnați pentru fapte penale de natură sexuală. Această precizare se regăsește într-o lege care a intrat în vigoare la finele lunii iunie și care prevede ca toate infracțiunile sexuale să fie înscrise într-un registru național.

Concret, Legea nr. 118/2019 reglementează registrul dedicat în care vor fi înscrise datele persoanelor care au comis infracțiuni de natură sexuală. Cu toate că va fi organizat de MAI și administrat de unitățile poliției, acesta nu va fi un registru public, ceea ce înseamnă că persoanele fizice nu vor avea acces la datele înregistrate. Totodată, legea specifică faptul că Registrul reprezintă o bază de date separată de cazierul judiciar.

Printre altele, legea mai prevede și că anumite tipuri de angajați vor fi nevoiți să prezinte angajatorului un certificat de integritate comportamentală. Acesta este destul de asemănător unui cazier judiciar, putând, de altfel, fi obținut la fel (prin depunerea unei cereri la secția de poliție în raza căreia s-a născut persoana care îl solicită). Diferența dintre cele două este aceea că prin cazierul judiciar se oferă acces la întregul istoric al infracțiunilor persoanei, pe când certificatul oferă informații doar despre o anumită clasă de infracțiuni, respectiv cele de natură sexuală.

Dar nu toți salariații vor fi obligați să prezinte acest certificat de integritate comportamentală, ci doar cei care lucrează sau urmează să lucreze în sistemul de învățământ, de sănătate sau de protecție socială sau în oricare altă entitate (publică sau privată) a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile.

De asemenea, o altă categorie de salariați care vor fi nevoiți să prezinte certificatul de integritate comportamentală vor fi cei care au activități ce presupun examinarea fizică sau evaluarea psihologică. Certificatul va fi valabil timp de șase luni de la data eliberării.

Discuția eliberării unui astfel de document este destul de problematică, mai ales în contextul regulamentului GDPR aplicabil în Uniunea Europeană. După intrarea în vigoare la nivel european a regulamentului GDPR, firmele din România au fost nevoite să se ferească de solicitarea cazierului judiciar la angajare, astfel că angajatorii pot cere candidaților cazierul judiciar doar dacă legislația în vigoare prevede acest lucru. Mai exact, printre altele este vorba despre persoanele care urmează să desfășoare activitatea de funcționar public, gestionar, paznic sau consilier juridic.

Notă: Momentan, certificatele de integritate comportamentală nu se pot obține, întrucât Registrul național nu a fost încă implementat. Modelele certificatului, respectiv ale cererilor pentru eliberarea acestuia se vor stabili ulterior, printr-o hotărâre a Guvernului.

avocatnet.ro