Se fac pași concreți pentru renașterea sportului cu balonul oval în Valea Jiului

Rezultatele tot mai bune ale noii echipe de rugby de la Știința Petroșani, aflată sub pregătirea antrenorului federal Adrian Costache, dar și interesul tot mai mare al iubitorilor de sport din Valea Jiului pentru acest sport de tradiție, care a generat mari performanțe de-a lungul timpului în regiunea Văii Jiului, sunt premisele optimiste de la care s-a născut ideea dezvoltării acestei ramuri sportive și în rândul copiilor și tinerilor din Valea Jiului.

O primă discuție legată de această oportunitate a avut loc în cursul lunii octombrie a anului trecut când, la sediul Universității din Petroșani (redevenită ”patron” al echipei de rugby Știința Petroșani) a fost prezent președintele Federației Române de Rugby – Alin Petrache și secretarul federal Florinel Matei. Împreună cu antrenorul federal al Științei Petroșani – Adrian Costache, cu rectorul Universității din Petroșani – prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, cu primarul municipiului Petroșani – Tiberiu Iacob Ridzi și cu administratorul public al județului Hunedoara – Costel Avram, reprezentanții FRR au analizat oportunitatea dezvoltării acestei ramuri sportive în Valea Jiului, pe mai multe paliere.

Desigur, principalul pol de interes este legat de continuarea trendului ascendent al evoluției sportive a echipei de rugby Știința Petroșani, care are toate șansele de a reveni, în scurt timp, în primul eșalon valoric al rugbyului românesc.

Cu o bază sportivă de excepție – Baza sportivă Știința de la Universitatea din Petroșani, cu o echipă de antrenori valoroși, dar și cu profesori de educație fizică interesați, a fost deschisă și tema privind construirea unei pepiniere de copii și juniori pentru acest sport, în Valea Jiului. După cum informează administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram (el însuși fost rugbyst de performanță al Științei Petroșani, ajuns în Valea Jiului din Moldova tocmai pe filiera sportivă), de la ultima discuție pe acest subiect lucrurile au mai evoluat.

”Chiar săptămâna trecută, împreună cu domnul Adrian Costache și cu antrenorul Federației Române de Rugby am avut o nouă rundă de discuții, pe de o parte la Universitatea din Petroșani, acolo unde există baza sportivă necesară pentru antrenament și competiții de rugby, dar și la Inspectoratul Școlar Județean. Cert este că avem sprijin din partea ambelor instituții de învățământ pentru proiectul care vizează susținerea promovării rugbyului în rândul tinerilor din Valea Jiului. Dacă din partea domnului rector Radu Sorin avem sprijin total în ceea ce privește punerea la dispoziție a bazei sportive, din discuțiile cu inspectorul școlar general Maria Ștefănie și cu inspectorul de specialitate în educația fizică, am primit asigurări că se vor căuta soluții pentru înființarea unei clase de rugby, probabil la Școala Sportivă din Petroșani. Ideea noastră merge însă și mai departe, astfel încât intenționăm să facem și o clasă de liceu cu acest profil sportiv. Astfel, tinerii care vor începe să joace rugby – și există un interes mare pentru acest lucru în Valea Jiului – vor avea oportunitatea de a se pregăti în acest scop nu doar pe teren, în timpul liber, ci și într-o clasă specială de gimnaziu, mai apoi într-o clasă specială de liceu și mai departe, la Universitatea din Petroșani. Pentru că rugbyul a făcut și face întotdeauna casă bună cu educația, iar cei care l-au practicat au fost nu doar buni sportivi, ci și oameni de nădejde, bine pregătiți, ai societății”, a declarat Costel Avram.

Antrenorul federal Adrian Costache merge chiar mai departe cu ideea dezvoltării rugbyului în Valea Jiului și își propune chiar și înființarea unei echipe de rugby în 7 destinată fetelor. ”Vreau să readucem în prim-plan rugby-ul de 7 feminin. Vrem să facem chiar o echipă de sport olimpic, pentru că rugbyul feminin este un sport extraordinar de frumos, care generează un intreres deosebit în întreaga lume, iar spectatorii vin la stadion unde fac o atmosferă tipică de carnaval. De ce să nu avem o astfel de atmosferă și aici, în Valea Jiului ?”, arată Adrian Costache.

Rămâne de văzut cât de repede se vor concretiza toate aceste idei care pot readuce sportului cu balonul oval din Valea Jiului gloria de altădată. Cert este că, în plan organizatoric, lucrurile s-au pus în mișcare, așa cum cert este și faptul că există un interes comun al tuturor decidenților în această direcție, iar toate acestea ne încurajează să credem că nu peste foarte mult timp tribunele stadionului din ”Deal” se vor umple din nou de suporteri, dornici să-și încurajeze favoriții în meciurile de rugby de nivel național și internațional și să strige cu toată convingerea ”Hai, Știința ! Hai, România !”