3 milioane de euro pentru ”Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural European”

Un reprezentant al Unității de Management a Proiectului RO-Cultura din cadrul Ministerului Culturii a vizitat, astăzi, 22 iunie, situl Sarmizegetusa Regia. Vizita în teren face parte din pașii procedurali derulați în etapa premergătoare semnării contractului de finanțare pentru proiectul ”CALL03-20 Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural European”, finanțat prin Programul RO-Cultura, din granturi norvegiene în valoare de aproape 2 milioane de euro. La această sumă de adaugă încă 1 milion de euro, contribuția Consiliului Județean Hunedoara.

Expertul tehnic a stat de vorbă cu conducerea Consiliului Județean Hunedoara, reprezentată la fața locului de președintele Mircea Bobora și vicepreședintele Sorin Vasilescu, cu prof. univ. dr. Gelu Florea, reprezentantul Consiliului Științific de pe lângă Serviciul Public de Administrare a Monumentelor Istorice, și cu responsabili din cadrul aparatului de specialitate al CJ Hunedoara. La discuții a fost prezent și Ștefan Bâlici, managerul Institutului Național al Patrimoniului.

Reprezentantul Operatorului de Program a dorit să vadă exact care sunt lucrările de restaurare propuse prin proiect pentru cetatea Sarmizegetusa Regia, precum și propunerile care vizează valorificarea și promovarea monumentului istoric. Practic, în această etapă are loc confruntarea documentației tehnico-economice cu situația din teren.

Reamintim că în urmă cu ccirca 10 zile, un proiect depus de Consiliul Județean Hunedoara a primit o finanțare neramburasabilă prin Programul RO-Cultura, apelul ”Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”, program finanțat prin Granturi SEE (fonduri norvegiene) 2014 – 2021. Parteneri în cadrul proiectului sunt Fundația Mihai Eminescu Trust și Møre & Romsdal County Council din Norvegia.