Inginerul Ilie Bălănescu, fost director al CNH, s-a stins din viață

Inginerul Ilie Bălănescu, cunoscut în regiunea Văii Jiului ca fost director al Exploatării Miniere Lonea și mai apoi, al Companiei Naționale a Huilei, s-a stins din viață joi, 25 martie 2021, la un spital din Cluj Napoca, unde era internat în urma unor probleme de sănătate. Acesta s-a confruntat, de altfel, de mai mulți ani, cu probleme grave de sănătate care au necesitat repetate episoade de spitalizare.

Ilie Bălănescu a condus destinele industriei carbonifere din Valea Jiului în perioada 1997-2001 ca director general, în perioada cea mai dificilă cauzată de debutul declinului acesteia, cu multiple probleme economice și sociale. Printre altele, a avut misiunea de a coordona primul val al disponibilizărilor din minerit (în anul 1997), dar și pe aceea de a ține piept puternicului lider sindical Miron Cozma. A demisionat din funcție după un teribil accident de muncă de la Mina Vulcan (în ianuarie 2001) și a revenit la conducerea Minei Lonea, după ce o perioadă a activat în calitate de consilier al ministrului de resort.

Dincolo de activitatea sa profesională, ing. Ilie Bălănescu a fost un mare pasionat al jocului de fotbal, numărându-se printre conducătorii echipelor Parângul Lonea sau Jiul Petroșani. A cochetat și cu administrația publică, fiind la un moment dat candidat pentru funcția de primar al orașului Petrila.

În ultimii ani de viață, Ilie Bălănesc s-a retras din viața publică din pricina bolii.

Dumnezeu să-l odihnească !