S-a stins și ultimul veteran de război din orașul Petrila

Vremurile în care ceremoniile și festivitățile ce marcau momente importante ale istoriei nației române se bucurau de prezența și discursul emoționant al veteranilor de război au intrat, de pe acum, ele însele în istorie odată cu trecerea în eternitate, rând pe rând, a celor care purtau cu mândrie și emoție însemnele acestui statut.

Zilele acestea s-a stins și Dumitru Văduva, ultimul veteran de război din orașul Petrila. Vestea a fost confirmată chiar de către primarul localității.Cu profund regret vă anunț că astăzi, 2 august 2021, s-a stins din viață, la 96 de ani, ultimul veteran de război al orașului Petrila, domnul Dumitru Văduva. Am avut deosebita onoare de a-i conferii domnului Văduva, în anul Centenar 2018, titlul de Cetățean de onoare al orașului Petrila pentru meritele deosebite avute pe frontul de luptă din Cel de-al Doilea Război Mondial. Doresc să transmit sincerele mele condoleanțe familiei și apropiaților. Glorie eternă și Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, a transmis Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.

Dumitru Văduva s-a născut la 3 decembrie 1924, în comuna Sîmbotin, județul Gorj, de unde a venit în Valea Jiului, stabilindu-se în satul Cimpa.

A urmat Şcoala militară de subofiţeri de la Radna, județul Arad chiar în momentul desfășurării Celui de-al Doilea Război Mondial, Dumitru Văduva participând activ pe front în bătălia de la Păuliş, care a rămas în istorie și în memoria noastră drept una dintre cele mai crâncene lupte din acest război purtate de trupele române după întoarcerea armelor contra naziştilor. Atunci, după cum a relatat de atâtea și atâtea ori chiar veteranul Dumitru Văduva, o mână de elevi ai Şcolii militare de subofiţeri de la Radna, cu vârste cuprinse între 18 şi 20 de ani, au reuşit să ţină în loc trupele ungare şi germane, mult mai bine echipate şi mai experimentate, care îi copleşeau în proporţie de opt la unu. Dintre cei 1.500 de ostaşi care au luptat în septembrie 1944 sub comanda colonelului Alexandru Petrescu, devenit ulterior general, doar câțiva mai trăiesc acum.

Unul dintre acești eroi ai Armatei Române a fost și Dumitru Văduva care, din păcate, s-a stins la început de august. În ultimii ani, pentru eroul petrilean care a luptat la Radna, Păuliş sau Sâmbăta, cea mai apăsătoare grijă era singurătatea, fiind infirm.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!