Militari voluntari în Armata Română: Ce salarii promite MApN și cum vor fi plătiți militarii voluntari

Ministerul Apărării Naționale anunță că cei interesați se vor putea înrola voluntar în armată, ministrul promițând că actul normativ care va reglementa acest lucru va fi gata în scurt timp.Vasile Dîncu a afirmat că ar exista un număr mare de cetățeni români care ar fi interesați de stagiul militar voluntar dar și de o carieră militară.

„Am avut deja pentru situația în care am încercat să completăm contingentul de anul trecut, pentru 444 de locuri aveam 1.400 de cereri deja. E îmbucurător acest lucru, avem de unde alege. Asta în primul rând”, a declarat ministrul, într-o intervenție la Digi24, și a continuat: ”În al doilea rând, lucrăm și la legea legată de stagiul militar voluntar, pentru pregătirea voluntară, unde avem, cel puțin pe Facebook în acest moment, foarte multe cereri, întrebări din partea tinerilor care vor să facă un stagiu militar. Le deschide și posibilitatea de o carieră militară acest lucru, dar în condiții de război, văzând acest grozăvii, oamenii simt nevoia, și este un lucru foarte bun, să fie pregătiți pentru orice situație. […] am discutat acest proiect și cu alte categorii din sistemul de ordine publică și apărare, nu numai noi suntem, dar îl vom supune practic și avizării altor ministere și o să-i dăm drumul în foarte scurt timp”, a afirmat ministrul.

Cum vor fi plătiți militarii voluntari

Potrivit oficialului, salariile lunare pentru voluntarii din armată vor fi „în jur de 3.000 de lei”, în funcție de grad, de studii, de modul în care sunt încadrați. În perioada în care sunt chemați la unitate, rezerviștii voluntari primesc salariul aferent funcției și gradului lor militar, la fel ca și militarii activi care ocupă funcții similare.

Pentru restul timpului, potrivit afirmațiilor ministrului Dîncu, atunci când își continuă activitățile obișnuite, ca civili, li se va acorda, lunar, 10% din salariul aferent funcției militare pe care o au că rezerviști.

Ministrul Apărării a mai spus că voluntarii vor încheia primul contract cu Armata pe o perioada de 4 ani.

sursa: dcbusiness.ro