Valabilitatea certificatului COVID, prelungită cu un an. Unde mai este obligatoriu acesta

Prelungirea valabilităţii certificatului COVID cu încă un an, până la 30 iunie 2023, a fost votată de Parlamentul European. Documentul atestă vaccinarea anti-COVID-19, trecerea prin boală sau efectuarea unui test PCR negativ.

„Virusul încă circulă, este prevalent în UE şi trebuie să fim pregătiţi pentru noi creşteri (ale numărului de infectări) în a doua jumătate a anului sau pentru apariţia unor noi variante ale coronavirusului”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand. De aceea, Parlamentul European a votat prelungirea valabilităţii certificatului COVID cu încă un an, până la 30 iunie 2023.

Certificat verde pentru testele antigen

Comisia Europeană a cerut şi includerea anumitor teste antigen pe lista testelor în baza cărora poate fi emis certificatul verde.

O altă propunere are în vedere ca certificatele de vaccinare să menţioneze numărul total al dozelor administrate în orice stat membru al UE, nu doar în ţara emitentă a certificatului, întrucât uneori apar astfel de neconcordanţe pe certificatele persoanelor care nu duc până la capăt toată schema de vaccinare în aceeaşi ţară.

De asemenea, Comisia Europeană propune ca certificatele de vaccinare să poată fi emise şi persoanelor care participă la testele clinice, măsură ce „are ca obiectiv susţinerea dezvoltării şi evaluării continue a vaccinurilor anti-COVID-19”.
Ţările care au renunţat la certificat

În România, certificatul COVID nu mai este obligatoriu, fiind eliminat odată cu expirarea stării de alertă, în martie 2022. Totuşi, este recomandată folosirea sa la intrarea în ţară.

O altă ţară care a eliminat restricţiile şi obligatitivatea prezentării unui certificat verde este Grecia. Măsurile au fost ridicate pe 1 mai şi sunt valabile pe durata sezonului estival.

De la 1 mai, şi Italia a renunţat la certificatul verde, în timp ce obligaţia de a purta măşti la interior rămâne în vigoare, cel puţin până pe 15 iunie. Aici certificatul verde a fost eliminat definitiv, singura excepţie fiind intrarea în căminele de bătrâni (cel puţin până pe 31 decembrie 2022). În acelaşi timp, virusologii invită cetăţenii să finalizeze ciclul de vaccinare.
Unde mai este nevoie de certificatul COVID

Spania este una dintre ţările care nu au renunţat încă la certificatul verde. Pasagerii care intră în Spania pe cale aeriană sau maritimă (cu excepţia minorilor de până la 12 ani şi a pasagerilor aflaţi în tranzit internaţional) trebuie să prezinte, în mod obligatoriu, unul dintre următoarele documente: certificatul COVID sau formularul de control sanitar QR SpTH (introducând manual datele certificatului de vaccinare).

Portugalia este în stare de alertă până la data de 31 mai 2022. Astfel, nici în această ţară nu s-a renunţat la certificatul COVID, iar pasagerii trebuie să-l prezinte la intrare.

În Turcia este necesară completarea formularului de intrare în ţară şi prezentarea certificatului COVID. În cazul lipsei documentului, persoanele sunt nevoite să stea în carantină timp de două săptămâni.

Nici în Franţa nu s-a renunţat la certificatul COVID, acesta fiind necesar pentru a dovedi vaccinarea. Ţara se află într-un regim de tranziţie privind ieşirea din starea de urgenţă sanitară, până la data de 31 iulie 2022.

Casa Albă a lansat un avertisment potrivit căruia SUA ar putea înregistra în toamnă şi iarnă aproximativ 100 de milioane de cazuri COVID-19.

Certificatul digital al UE privind COVID poate fi: un certificat de vaccinare care arată că au trecut cel puţin 14 zile şi cel mult 270 de zile de la ultima doză din seria primară de vaccinare sau că persoana a primit o doză de rapel (booster) SAU un test PCR negativ obţinut cu cel mult 72 de ore înainte de călătorie sau un test antigenic rapid negativ obţinut cu cel mult 24 de ore înainte de călătorie SAU un certificat de vindecare care arată că nu au trecut mai mult de 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv al unui test PCR. Deocamdată, Comisia nu propune o perioadă de valabilitate pentru certificatele eliberate la administrarea dozelor de rapel. Comisia va monitoriza îndeaproape noile dovezi ştiinţifice pe această temă. În baza lor, ea poate propune ulterior, dacă este necesar, introducerea unei perioade de valabilitate şi pentru certificatele de vaccinare eliberate în urma unui rapel.

Sursa: adevarul.ro