Gestionarea parcului auto local, o provocare rezolvată de autoritățile locale de la Lupeni

Creșterea constantă a numărului de autovehicule din arealul Văii Jiului face ca nu doar managementul traficului rutier, ci și rezolvarea problemei parcărilor să fie una de maxim interes pentru autoritățile publice locale, care încercă să găsească soluții în această direcție. De departe, cele mai importante rezultate pozitive se observă la Lupeni, acolo unde în ultimii ani autoritățile au reușit să identifice și să amenajeze locuri de parcare, atât pentru localnici cât și pentru turiștii care vin în număr tot mai mare la Straja, atât vara, cât mai ales iarna.

În prezent, dacă avem în vedere doar parcul auto înregisrat la Serviciul de Impozite și Taxe al Municipiului Lupeni, pe raza acestei localități sunt înmatriculate circa 8.600 de mașini la o populație de puțin peste 20.000 de locuitori. Chiar și în aceste condiții, grație proiectelor dezvoltare de Primăria municipiului Lupeni, există suficiente locuri de parcare pentru acestea, iar programul de identificare și amenajare a unor noi locuri de parcare continuă. Primarului municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță spune că, numai în cursul acestui an, la Lupeni au fost amenajate 800 de noi locuri de parcare, toate acestea fiind asfaltate, trasate și delimitate corespunzător.

În același timp, lucrările pentru amenajarea altor câteva sute de locuri de parcare continuă și în prezent, în următoarele zone ale municipiului Lupeni: pe Aleea Narciselor bl. 9 – Grădinița „Lumea Copiilor”; pe Str. Tineretului bl. B10- bl. B11, iar în pregătire sunt cele care vor fi construite pe Str. Parângului, bl. F2-A3. ”Până în acest moment, doar în anul 2022, am reușit deja să finalizăm 800 de noi locuri de parcare pe raza municipiului Lupeni, în toate zonele orașului, după cum urmează: Aleea Liliacului – Calea Brăii, Str. Viitorului în zona bl. K3 – D11, Aleea Liliacului bl. 9, Bld. T Vladimirescu bl. 78-80, str. Viitorului bl. M2; Bld. Păcii bl. A1- A2, Bld. T. Vladimirescu bl. 37, Bld. T. Vladimirescu – Aleea Narciselor, Aleea Castanilor bl. 12 -bl. 14, Bld. Păcii bl. 8, Str. Viitorului bl. M4, Calea Brăii – zona Școlii Gimnaziale nr.3, Bld. Păcii – zona Gară, Bld. Păcii bl. 5, Str. Bărbăteni, Bld. Păcii bl. 47”, explică primarul Lucian Resmeriță.

Acesta spune că, dincolo de extinderea parcărilor, administrația publică locală de la Lupeni are în vedere, pentru anul viitor, și o altă soluție pentru managementului parcului auto. ”Din cele circa 8600 de mașini înregistrate în municipiul Lupeni în prezent, circa 600 sunt ale unor persoane juridice, iar restul de 8000 aparțin persoanelor fizice. Din evaluările pe care le-am făcut, am constatat că numai în ceea ce privește mașinile aflate în proprietarea persoanelor fizice, mai bine de 7000 de autoturisme au o vechime de peste 15 ani. Acest indicator ne arată că oamenii nu au posibilități financiare care să le permită să-și cumpere o mașină nouă, chiar și prin utilizarea sprijinului oferit de statul român prin Programul ”Rabla” și astfel mulți nu pot scăpa de aceste mașini vechi”, spune primarul Lucian Resmeriță.

Utilizând un nou pachet de măsuri de sprijin aprobat recent de Guvern, administrația publică locală de la Lupeni își propune să vină în sprijinul cetățenuilor din această localitate, care au mașini vechi, chiar neutilizate. ”Există un program de finanțare europeană care se derulează prin Agenția Națională de Mediu, prin care noi, administrațiile locale, putem da niște bani (1500 de lei) care sunt supliomentați cu alți 1500 de lei de la Agenția Națională de Mediu, pentru casarea acelor rable, fără obligativitatea de a utiliza acești bani ca voucher pentru achiziționarea unui autoturism nou, oamenii putând să ia acești bani pe care-i să-i folosească așa cum doresc. Vom vedea care va fi posibilitatea financiară a Primăriei municipiului Lupeni în bugetul pentru anul viitor, ne vom înscrie în acest program și vom încerca astfel să venim în sprijinul cetățenilor care vor să scape de mașinile foarte vechi. Sigur, vor fi și niște condiții care trebuie respectate, din ce știu una este ca mașina să fie în proprietatea persoanei care solicită casarea prin acest program, de minim 5 ani de zile, dar toate aceste reguli se vor găsi în ghidul de finanțare”, a mai spus Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.