Licee, școli și grădinițe din județul Hunedoara vor fi dotate la standarde europene prin PNRR

Guvernul României a demarat cel mai amplu program de modernizare a învățământului românesc din ultimii 30 de ani. Evenimentul a fost marcat în cadrul unei ceremonii găzduite miercuri, 26 iulie 2023 la sediul Guvernului, la care au participat zeci de primari de municipii și președinți de Consilii județene, membri ai cabinetului, Primul ministru Marcel Ciolacu și președintele Senatului, Nicolae Ciucă.

Evenimentul desfășurat la Palatul Victoria marchează un moment important pentru grădinițe, școli și licee, fiind cea mai mare investiție de până acum în dotarea unităților de învățământ preuniversitar din România. Peste 5.600 de unități de învățământ vor beneficia de fonduri pentru dotări în valoare de un miliard de euro.

În cadrul acestei ceremonii au fost semnate nu mai puțin de 2500 de contracte de investiții în modernizarea sistemului educațional românesc, priun intermediul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Unul dintre acestea vizează finanțarea proiectului ”„Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ special din județul Hunedoara”, proiect depus de Consiliul județean Hunedoara.

La ceremonia de semnare a proiectului cu Ministerul Educației și Ministerul Fondurilor Europene, a participat din partea CJH, președintele administrației județene, Laurențiu Nistor. Acesta apreciază că evenimentul desfășurat la Palatul Victoria marchează un moment important pentru grădinițe, școli și licee, fiind cea mai mare investiție de până acum în dotarea unităților de învățământ preuniversitar din România. ”În județul Hunedoara, vor fi dotate cu echipamente digitale, materiale didactice și mobilier, unități de învățământ din toate municipiile, orașele și din majoritatea comunelor. Îi felicit pe toți cei care s-au mobilizat pentru a obține aceste finanțări! Educația copiilor noștri trebuie să fie o prioritate pentru orice comunitate! Proiectul Consiliului Județean Hunedoara prevede dotarea unităților de învățământ special din județul Hunedoara cu echipamente digitale, materiale didactice și mobilier specific în vederea modernizării infrastructurii educaționale și adaptarea acesteia la standardele actuale de educație. Analizele de nevoi au fost realizate de către Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, instituție căreia îi mulțumesc pentru sprijin, iar beneficiarii direcți sunt tinerii de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Rudolf Steiner” Hunedoara (care își desfășoară activitatea în municipiile Hunedoara și Lupeni) și Centrul de Pedagogie Curativă Simeria. Proiectul este finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență, Pilonul VI. Politici pentru noua generație, Componenta C15 Educație. Valoarea totală a proiectului este de 1.659.574 lei, iar durata de implementare este 26 iulie 2023 – 30 decembrie 2024”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele CJH.

În județul Hunedoara vor ajunge însă și mai mulți bani, deoarece în program sunt cuprinse o serie de instituții de învățământ din aproape toate orașele și municipiile.

Primul Ministru al României, Marcel Ciolcau apreciază, la rândul său, că pentru prima dată în istoria educației, este alocată o sumă impresionantă de peste un miliard de euro valoare eligibilă din PNRR, fără TVA, pentru dotarea unităților de învățământ preuniversitar, inclusiv pentru învățământul dual. ”România se poate dezvolta doar prin educație, doar prin tineri bine pregătiți, în acord cu evoluția tehnologiei și ținând cont de cerințele pieței muncii. Doar așa această țară poate crește. Și doar dezvoltându-ne ca țară, toți acești tineri vor prefera să rămână aici. Aici, în România, sperăm că vor alege să-și construiască un viitor și să-și întemeieze o familie. Sunt un om care întotdeauna am preferat adevărul și nu cred că ascunderea lui sub preș ne folosește la ceva. De la bun început mi-am asumat faptul că, până acum, acest stat nu și-a onorat contractul social şi a neglijat educația. De aceea am ajuns în situația în care suntem astăzi, din cauza greșelilor făcute timp de 30 de ani. Pentru aceasta suntem cu toții datori să corectăm aceste greșeli. Copiii români nu au nicio vină că statul a greșit enorm şi i-a privat de șanse egale. E momentul ca acum, până nu e prea târziu, să asigurăm șanse egale tuturor copiilor din România, indiferent de locul în care s-au născut, la țară sau la oraș, într-o zonă mai mult sau mai puțin dezvoltată economic”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Acesta apreciază că, în același timp, Ministerul Educației trebuie să găsească un sistem prin care salariile profesorilor trebuie să reflecte în mod corect atât respectul cuvenit meseriei, dar și performanța – pentru că profesorii care muncesc din greu trebuie răsplătiți.