Când se trece la ORA DE IARNĂ 2023: Data la care România dă ceasul înapoi

În curând, România va face tranziția la ora de iarnă, un moment așteptat de mulți. În noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră. Astfel, ora 4:00 devine ora 3:00, făcând din ziua de duminică cea mai lungă din anul 2023.

Această modificare nu este uniformă în întreaga lume din cauza diferențelor de fus orar, dar în România, trecerea la ora de iarnă are loc în ultima duminică a lunii octombrie.

Ora de iarnă devine ora oficială standard și este folosită în majoritatea țărilor și teritoriilor, în special în emisfera nordică, între lunile octombrie și aprilie a anului următor. Acestă schimbare este făcută în contrast cu ora de vară, care își propune să maximizeze utilizarea luminii solare prin mutarea ceasului cu o oră înainte.

Această trecere la ora de iarnă poate afecta organismul uman, perturbând somnul și ritmurile circadiene timp de 5 până la 7 zile. De asemenea, poate avea repercusiuni asupra sănătății mentale și fizice, determinând simptome precum apatie, răceli ușoare sau probleme digestive. Pentru a vă ajuta să vă adaptați mai ușor, este recomandat să vă reglați rutina de somn și să evitați consumul excesiv de cofeină sau alcool înainte de culcare.

Sursa – ziarulunirea.ro