Primul Masterplan integrat pentru turism în Valea Jiului a fost lansat în dezbatere publică

Este cât se poate de clar că perspectivele de reconfigurare socio-economică ale Văii Jiului țin de felul în care comunitatea locală va exploata la adevăratul său potențial oportunitățile pe care le deschide sectorul de turism. Acesta are în prezent doar o pondere de puțin peste 5% din economia locală însă, așa cum arată Masterplanul întocmit de Asociația pentru Dezvoltare Teritorială Integrală (ADTI) Valea Jiului, privind perspectivele acestui sector, există un potențial uriaș de dezvoltare, susținut inclusiv prin programele de finanțare europeană dedicate acestei regiuni.

Documentul, realizat de un grup de lucru coordonat de Mihai Danciu și Alexandru Kelemen, a fost prezentat în premieră în cadrul unui eveniment public găzduit miercuri, 20 septembrie 2023, la sala Cinematografului ”Luceafărul” din Vulcan. În Masterplanul pentru turism, elaborat de ADTI Valea Jiului sunt cuprinse practic toate elementele existente și toate proiectele publice sau private care definesc acest domeniu de activitate, acesta fiind practic cel mai complet studiu în domeniu elaborat în ultimii 30 de ani.

Documentul a fost lansat în dezbatere publică, fiind disponibil pe platforma web a Asociației, unde va sta pentru o perioadă de 30 de ziler, pentru a putea fi consultat de toți cei interesați și va putea fi îmbunătățit cu observațiile acestora. După cum arată directorul executiv al ADTIVJ, Alexandru Kelemen, odatră cu adoptarea acestui document de către autoritățile locale și județene, el va deveni documentul oficial în baza căruia vor putea fi făcute investiții în scetorul de turism din întreaga Vale a Jiului. Am reușit să obținem din partea Comisiei Europene, un buget consistent de fonduri europene, în valoare de 56 milioane de euro, exclusiv pentru finanțarea de proiecte în infrastructura sectorului de turism din Valea Jiului, care se adaugă la celelalte sume disponibile pe alte programe europene ce au ca destinatari autoritățile locale și mediul de afaceri, și care crează oportunități totale de finanțare de peste 250 de milioane de euro. Sunt foarte mulți bani care însă, în conformitate cu regulile europene, pot fi accesați doar în baza existenței unui plan integrat de dezvoltare a sectorului de turism, asta însemnând că doar acele proiecte care sunt cuprinse în Masterplanul pe care-l lansăm astăzi în dezbatere publică vor fi finanțate de Uniunea Europeană”, a declarat Alexandru Kelemen, director executiv al ADTIVJ.

În egală măsură, prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu, președintele acestei asociații care reunește toate administrațiile publice locale din Valea Jiului, Consiliul județean Hunedoara dar și mediul asociativ din regiune, arată că este pentru prima dată când toți factorii de decizie de la nivel local și regional au conclucrat pentru elaborarea unui document strategic complex, dar aproape complet. ”Vreau să-i felicit pe cei care lucrat efectiv la evalobarea acestui Masterplan pe turism, care va constitui principalul instrument de accesare a fondurilor europene pentru dezvoltarea turismului în Valea Jiului și care trasează câteva direcții clare pentru ceea ce poate și trebuie să devină turismul în Valea Jiului, de-a lungul tuturor sezoanelor”, a spus rectorul Universității din Petroșani, Sorin Mihai Radu, președintele ADTIVJ.

Documentul include și proiectele aflate deja pe agenda administrațiilor publice și cuprinse în strategiile locale de dezvoltare elaborate și aprobate de fiecare autoritate publică locală în parte, aspect evidențiat și de primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu. ”Vulcanul vine, în primul rând, în completarea acestui Masterplan, cu un proiect de legătură între stațiunea Pasul Vîlcan și Straja, ceea ce ne-am propus cu mulți ani în urmă dar acum, având în vedere șoi pespectiva unor finanțări substanțiale, s-ar putea să și reușim realizarea acestui proiect. Pe lângă aceasta venim și cu o serie de propuneri privind dezvoltarea turismului de vară, care este esențială, după părerea mea, având în vedere că, în ultimii ani, sezonul de iarnă se rezumă la o lună, maxim două în care lucrurile merg bine, dar în restul anului e nevoie de o implusionare a turismului în zonă. Am convingerea că având și acest plan, acest Masterplan și având în vedere perspectiva atragerii de fonduri europene consistente, vom reuși toate aceste lucruri”, a spus Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.

Elaborarea Masterplanului pentru turism al Văii Jiului a fost realizată cu sprijin financiar oferit de Banca Mondială, în cadrul programului Functional Areas în the EU.

În cadrul dezbaterii de la Vulcan au fost deja formulate o serie de propuneri menite să aducă contribuții la completarea documentului, iar cei interesați vor putea continua să facă astfel de propuneri în următoarele 30 de zile pe coordonatele de contact al Asociației de Dezvoltare Teritorială Integrată Valea Jiului, disponibile pe platforma de internet https://www.valeajiului.eu/