Mina Lonea marchează, în mod festiv, 150 de ani de la extragerea primei tone de cărbune

Cu 150 de ani în urmă, la Mina Lonea avea să fie extrasă prima tonă de cărbune. Între timp, Mina Lonea a avut un parcurs cu suișuri și coborâșuri, în care însă a avut, indubitabil, un rol esențial în dezvoltarea orașului Petrila și a mineritului românesc.

Toate aceste elemente de istorie vor fi rememorate vineri, 13 octombrie 2023, de la ora 13,00 în cadrul unei festivități organizate de conducerea E:M. Lonea împreună cu Sindicatul Muntele – Departamentul Lonea 2004, cu sprijinul Complexului Energetic Valea Jiului.

Directorul E.M. Lonea, ing. Alin Udvar, cel care a avut inițiativa marcării acestui eveniment important din viața ortacilor de ieri și de azi de la Mina Lonea spune că în cadrul acestei festivități va fi dezvelită și o placă aniversară care să consemneze pentru eternitate acest moment istoric. Acesta a informat, de asemenea, că la festivitate vor participa o seamă de personalități ale vieții publice locale, regionale și centrale, mineri din mai multe generații de la această mină, foști și actuali conducători, lideri de sindicat, oameni politici, reprezentanți ai societății civile ș.a. Potrivit organizatorilor la eveniment este anunțată și prezența unor miniștri ai cabinetului condus de Marcel Ciolacu, fiind confirmată deja participrea ministrului Energiei, Sebastian Burduja precum și a ministrului Finanțelor, Marcel Boloș.

Mina Lonea este una dintre cele mai vechi exploatări de cărbune din Valea Jiului și una dintre puținele care funcționează încă în bazinul carbonifer al Văii Jiului, după un secol și jumătate.

Credit foto: Dan Gavrilă