Valea Jiului Society aduce starea de bine, în week-end, în Cartierul Ștefan din Lupeni

În inima Văii Jiului se ascund povești bogate, iar Cartierul Ștefan din municipiul Lupeni este, la rândul său, o filă de poveste valoroasă a istoriei noastre.

Pornind de la această realitate, în cadrul programului ”Comunități Vibrante din Valea Jiului”, derulat de consorțiul de organizații neguvernamentale reunite sub genericul ”Valea Jiului Society”, coorodonat de neobosita Adina Vințan, sâmbătă, 14 octombrie 2023, de la ora 10,00 în zona vechiului puț minier din cartierul lupenean Ștefan se vor derula o serie de manifestări menite să aducă ”Starea de Bine” în rândul comunității acestui vechi cartier mnuncitoresc, dar și să adune laolaltă oameni pentru care acest loc fie are o însemnătate aparte, fie prezintă un interes pentru cei care doresc să-i cunoască istoria și să-i descopere poveștile.

”O scurtă incursiune în timp ne duce pe dealurile Lupeniului, unde momârlanii au creionat tradiții și au conturat comunitățile vechi ale acestei regiuni. Un loc ce urma să cunoască o schimbare semnificativă, marcând apariția coloniei Ștefan. Această transformare a survenit odată cu deschiderea căii ferate în Valea Jiului. Eveniment care a reprezentat o adevărată poartă spre progres, aducând oameni dornici de schimbare și un trai mai bun. Calea ferată, deschisă în 1868, a facilitat accesul rapid către regiune, aducând cu sine noi oportunități și înflorirea coloniilor muncitorești transformând satele de păstori în adevărate așezări miniere. Noile oportunități au atras forță de muncă din întreaga țară (și nu numai), alimentând expansiunea minelor și necesitatea direct proporțională a locuințelor noi. Amplasat pe un deal pitoresc, colonia Ștefan oferă și astăzi o panoramă încântătoare asupra peisajului zonei de Vest a Văii Jiului. Vă așteptăm cu nerăbdare să vă împărtășiți amintirile și să descoperim împreună trecutul vibrant al Văii Jiului”, a declarat Adina Vințan, coordonator al acestui proiect.

Proiectul este susținut de Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni și beneficiază de o finanțare oferită de Kaufland România, în cadrul programului ”In stare de bine!”

Participarea publicului la acest eveniment este gratuită și binevenită, cu atât mai mult cu cât organizatorii au pregătit aici o serie de suprize, pe care vă invităm să le descoperiți în emblematicul cartier muncitoresc al Văii Jiului, Cartierul Ștefan din municipiul Lupeni.

Evenimente similare vor avea loc sâmbătă, 14 octombrie 2023, tot în organizarea Valea Jiului Society” și în cartierele Dallas din Vulcan, Bosnea din Petroșani, dar și la Exploatarea Culturală Petrila.