Epitaf la trecerea la cele veșnice a Stavroforei Pavelida Munteanu, stareța Mănăstirii Prislop

Au curs lacrimi, dar s-au rostit și rugăciuni la Mănăstirea Prislop de lângă Hațeg, acolo unde în Ajunul praznicului Sfântului Nicolae, stareța Stavroforă Pavelida Munteanu, a fost condusă pe ultimul drum al vieții sale pământene. Un sobor de preoți a oficiat slujba de înmormântare și sute de credincioși au stat la căpătâiul celei care a fost ucenică a Părintelui Arsenie Boca, rugându-se bunului Dumnezeu să o odihnească în pace.

Acestora li s-au alăturat și oameni de vază ai comunității hunedorene, printre cei care au dorit astfel să-i aducă un ultim omagiu celei care a condus peste 37 de ani obștea Sfintei Mănăstiri de la  Prislop, numărându-se și Constantin Fulga, subprefectul județului Hunedoara. ”Sunt clipe triste acestea în care ne despărțim de Maica Stareță Pavelida de la Prislop, însă ne mângâie gândul că bunul Dumnezeu, care a ținut-o 94 de ani în viață și aproape 75 în slujba ortodoxiei, o va așeza în rândul celor drepți, la locul de cinste pe care-l merită, alături de cel care i-a fost îndrumător, Părintele Arsenie Boca. Maica Pavelida a fost pentru credincioșii care au vizitat Mănăstirea Prislop de-a lungul anilor, cu adevărat un om al lui Dumnezeu. Dumnezeu să o odihnească în pace!”, a spus Constantin Fulga, subprefectul județului Hunedoara.

Monahia Pavelida s-a născut în 17 octombrie 1929 la Hârseni, lângă Făgăraş. După terminarea şcolii primare, datorită educației primite în familie, a frecventat Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus din județul Braşov. Era chiar perioada în care Părintele Arsenie Boca se închinoviase în această obște, al cărei prim stareț a devenit. De altfel, Maica Pavelida a primit ascultarea de stareță la propunerea Părintelui Arsenie Boca. ”Ia-o și ca pe un canon, și ca dar de sus. Este voia lui Dumnezeu și eu te voi ajuta. Să ai grijă cum dăltuiești frumusețea materială şi spirituală a acestui loc”, i-a spus duhovnicul.

Cu aceste cuvinte mereu în suflet și în gând, Monahia Pavelida Munteanu a condus obștea de la Prislop din 1976 când s-a așezat aici, împreună cu cu alte 8 persoane venite cu dânsa de la Rășinari. După 10 ani de osteneală, în 1986, maica Pavelida a primit ascultarea de stareță, fiind instalată de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei al Aradului, pe atunci Episcopul Aradului și Hunedoarei, tot în ziua de pomenire a Sfântului Ioan Evanghelistul.

A trecut la Domnul în 2 decembrie 2023, la vârsta de 94 de ani, dintre care 74 i-a petrecut în rânduială monastică.

Dumnezeu să o odihnească în pace!